Jön a globális és a családi adó, az alacsonyabb adókulcs és az adótanácsadók, hejj!

A kormány alaposan belemászik a fiskális rendszerbe, de azt ígéri, hogy ez nekünk jó lesz.
Hirdetés

Egy egész sor, az adórendszert érintő változást jelentett be szerda este Viorel Ştefan pénzügyminiszter. Azt már a legelején sietett leszögezni, hogy a módosítások nem növelik az adóterheket, sőt, tervben van a 16 százalékos egységes adókulcs 10 százalékra csökkentése és a bruttó kétezer lejnél alacsonyabb fizetések adómentességének bevezetése.

Az egyik újdonság

a globális jövedelemadó bevezetése.

Vagyis hát nem is annyira újdonság, mivel 2005-ig ez a rendszer működött Romániában. A globális adózás azt jelenti, hogy az ember a havi keresete után 10 százalékos jövedelemadót fizet minden hónapban, a következő év májusáig pedig benyújt egy adóbevallást az összes előző évi összjövedelméről (tehát nem csak a munkahelyi fizetéséről, hanem az esetleges mellékkeresetről is). Ezután az adóhivatal kiszámolja, hogy mennyi az annyi, az adófizető polgár pedig vagy fizet még az állambácsinak, vagy az állambácsi adja vissza neki az adókülönbözetet, ha van olyan.

Egy sor adókedvezményt is bevezethetnek 2018. január 1-jétől: a rendes adófizető polgárok leírhatnak az éves jövedelemadójukból olyan kiadásokat, mint például a magánnyugdíj-biztosítás, magánalapokba fizetett egészségbiztosítás, vagy a gyerekek oktatási költségei, de egyék kiadások is. Ezeken a részleteken egyelőre még dolgozik a kormány.

Az új adótörvénykönyv bevezet majd egy abszolút újdonságot is, ez pedig a

családi adó

fogalma. Tulajdonképpen nem is családról van szó, hanem háztartásról: egy tételben megállapított globális jövedelemadót fizethetnek majd azok a személyek, akik az adóhivatalban regisztrálják, hogy egy háztartásban élnek: lehetnek házastársak, rokonok, de ez nem kizáró feltétel.

Hirdetés

Az új adórendszer működéséhez azonban segítségre is szükség van a pénzügyminiszter szerint. Ez pedig az

adótanácsadó,

aki Viorel Ştefan szerint a „a háztartás adóügyi háziorvosa” lesz. Az adótanácsadók szabadfoglalkozású szakemberek lesznek, akik a pénzügyminisztériumtól kapják a honoráriumot, ahogy a háziorvosokat fizeti az egészségügyi biztosító. Ezek a szakemberek készítik majd el a háztartások adóbevallását, azonosítják az adóból leírható kiadásokat.

A miniszter úgy becsüli, országos szinten mintegy 35 ezer adótanácsadóra lesz majd szükség, a háztartások besorolása a tanácsadók körzetébe pedig 2018 decembere és 2019 májusa között zajlik le. Egy ilyen tanácsadóhoz ideális esetben kétszáz család tartozna. Arról nem beszélt a tárcavezető, hogy ezt a rengeteg embert miből fizetné a minisztérium.

Hirdetés