Gondolja meg kétszer, a Csalhón tölti-e a húsvétot

A hegyekbe visszatér a tél, a hőmérséklet akár mínusz 11 Celsius-fokra is lecsökkenhet.
Hirdetés

A Keleti-Kárpátokban, Neamț megye hegyvidékein, így a turisták által közkedvelt Csalhó-hegységben is visszatér a tél a húsvéti hétvégére, 1400 méter fölött hóviharokkal kell számolni – közölte az Agerpres hírügynökséggel Raul Papalicef, a Neamț megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője.

Papalicef arra figyelmezteti a kirándulni készülőket, hogy csütörtök éjszakától kezdődően fokozatos lehűlés következik be, péntek hajnalban –4 Celsius-fok lesz, majd a következő két napon –11 fokra is lezuhanhat a hőmérséklet.

A hegyimentő azért tartja fontosnak a figyelmeztetést, mert a húvéti ünnepek és a tavaszi vakáció alatt minden évben rengeteg turista érkezik a környékre. A Salvamont teljes állományát készenlétbe helyezi erre az időszakba a Dochia és a Durău bázisoknál, a nap 24 órájában figyeli a hegyi turistaösvényeket és a Csalhó-hegységbe kirándulókat.

A hegyimentő arra kéri a kirándulni készülőket, hogy még elemlápákkal felszerelve se maradjanak fent a kirándulóhelyeken sötétedés után, mert nulla láthatósággal kell számolni. Márciusban 14 eltévedt és kimerült turistát kellett megmenteniük a Salvamont munkatársainak, amiatt, hogy nem követték ezt a tanácsot – tette hozzá a hegyimentő.

Papalicef azt is javasolja, hogy a túrázók mindig csoportosan induljanak el, ne hagyják el a kijelölt ösvényeket, és ne kalandozzanak gépkocsijaikkal olyan utakra, amelyeket lezártak a forgalom elől. A Csalhóra kirándulóknak téli öltözéket és felszerelést javasolnak.

Hirdetés

A Duruitoarea vízesés – Piciorul Șchiop – Dochia menedékház közötti turistautat lezárták.

Időjárásjelentésünket olvasták, áldott ünnepet!
 

Hirdetés