Belengetett decentralizáció ≠ régiósítás

Még nem tudni, pontosan mit és hogyan decentralizál a kormány, de a megyékhez idén biztos nem nyúl.
Hirdetés

 A regionalizálás nem szerepel a kormányzat idei napirendjén, mert azt megelőzően módosítani kell az alkotmányt – jelentette ki Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapok minisztere.

„A regionalizálás előtt be kell vezetni az alkotmányba a régió fogalmát. A regionalizálást azután lehet elkezdeni, hogy a parlament időszerűnek látja majd az alkotmány módosítását” – idézi Shhaideh közszolgálati televízióban tett kijelentését az Agerpres hírügynökség. 

A régiósítás azért vált ismét témává, mert a kormány tegnap elfogadta a decentralizációs stratégiáját. Annyi derült ki róla, hogy a megyék több illetékességet kapnak a  a mezőgazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a környezetvédelem, az ifjúság, a sport és az idegenforgalom terén. Hogy pontosan miket, arról az egyes minisztériumok döntenek a következő hét hónapban, amikor is hatástanulmányt kell készíttetniük, és ki kell dolgozniuk a törvényeket a feladatok leosztásáról a központi szintről a területi közigazgatási szintekre.

 

Hirdetés