Tíz nap alatt a negyedik tüntetést szervezték Budapesten

Ezúttal nemcsak a „lex CEU” miatt, hanem a civiltörvény módosítása ellen vonultak utcára. Óriásszívet alkottak a Hősök terén, majd mozgóblokáddal zártak le forgalmas csomópontokat.
Hirdetés

Tíz napon belül a negyedik tüntetés vette kezdetét szerda délután Budapesten: a „lex CEU” és a civiltörvény-javaslat ellen fejezték ki tiltakozásukat a Facebookon szerveződő csoportosulások. A külföldről támogatott civil szervezetek külön regisztrációját előirányozó javaslat a szervezők szerint a civilek lejáratását és meghurcolását célozza, és ahogyan a CEU ellehetetlenítése is, a gondolat szabadságát támadja.

A  Civilizáció Facebook-csoport által szervezett rendezvényen, mintegy száz civilszervezet demonstrált a fővárosi Hősök terén, akik egy nagyméretű szívet formáltak, közepén a civil felirattal.

Fotó: MTI, Marjai János

A tüntetésen többen is felszólaltak nehezményezve, hogy a kormány ellehetetleníti a fontos társadalmi munkát végző szervezeteket, amelyek azért kényszerülnek külföldi támogatásokra, mert elutasítják a hazai és uniós forrású pályázataikat. A rendezvényre sokan érkeztek zászlókkal és transzparensekkel; a nemzeti és uniós lobogók mellett norvég, s a civil szervezetek zászlói is feltűntek.

A szervezők által több tízezresre becsült tömeg megtöltötte a Hősök terét, illetve a Dózsa György út és az Andrássy út kereszteződését, valamint az Andrássy út egy részét. A rendezvény végén elhangzott a magyar és az uniós himnusz.

Ezt követően tüntetők egy része elindult az Oktogonhoz, majd a Nyugati pályaudvarhoz, onnan pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térhez. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát.

Fotó: MTI, Marjai János

Hirdetés

A menet úgy döntött, mozgóblokáddal minél több közlekedési csomópontot zár le.

A demonstrálók más része a Hősök teréről a közeli Fidesz-székházhoz vonult, ahol rendőrök állták el útjukat. A tüntetők papírrepülőket dobáltak a rendőrökre, kisebb dulakodás is volt. Később nemzeti konzultációs űrlapokat gyújtottak fel. A rendőrség békés és törvénytisztelő magatartásra szólította fel az összegyűlteket. A demonstrálók egy idő után elvonultak.

A Hősök tere mellett Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben is voltak megmozdulások.

Szombatra újabb tüntetést hirdettek, ezúttal a Szabadság térre.

Hirdetés