Pornó a kolozsvári színházban

Annál is súlyosabb, mint amire a cím alapján gondolna.
Hirdetés
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában vendégszerepel szerdán, április 12-én a kolozsvári színházban Visky András Pornó című drámája, melyet a szerző állított színpadra – tudatja a színház közleménye. 
 
Az egyszemélyes előadást Albert Csilla játssza, zene: Antal Attila. Az előadás két alkalommal, 18 és 21 órától lesz megtekinthető a stúdióban. Visky András így vall a drámáról: 
„Húsz éven át cipeltem magammal egy nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszer csak elért a budapesti Nemzeti Színház felkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, elmondom, lesz, ami lesz.
Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét – ki érti ezt?
»Pornó« – egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév viszont nem fedi el a valóságot. Reménységem szerint feltakarja.”
Az előadás részeként a stúdió előcsarnokában megtekinthető lesz a szerző 1300 oldalt kitevő titkosszolgálati irataiból összeállított installáció. 

Hirdetés