A túl alacsony fizetés miatt nyavalyog egy parlamenti képviselő

Csak „középszerű emberek és tolvajok” lesznek tisztségviselők ennyi pénzért – mondja.
Hirdetés

Keveselli a „megközelítőleg ezer eurós” képviselői és szenátori fizetést Remus Borza ALDE-képviselő.

A politikus szerint bármelyik civilizált országban az állami szférában bértábla csúcsán az állami tisztségviselők állnak, vagyis ők keresnek a legtöbbet. Ennek fejében nagyon nehéz és felelősségteljes munkát végeznek, például kezelik az ország külföldi kapcsolatait, az állam bevételeit és kiadásait.

Egy állami tisztségviselő nem élhet ezer euróból – állapította meg Borza. Ennyi pénzért csak „középszerű emberek és tolvajok” vállalnak tisztségeket, jó szakemberek és erkölcsileg feddhetetlen személyek semmiképpen. „Fogadjuk el, hogy ha demokráciában, jogállamban és piacgazdaságban kívánunk élni, akkor meg kell becsülnünk a köztisztségeket betöltő embereket” – fogalmazott Remus Borza.

És még azt is bírta mondani, hogy:

Hirdetés

„Ha azt akarjuk, hogy megfelelő egészségügyi rendszerünk legyen, amelyben nem halnak meg az emberek, hogy több mint négy-ötszáz kilométer autópálya épüljön, hogy hatékony oktatásunk, tisztességes közigazgatásunk legyen, akkor azt a kevesebb mint ezer tisztségviselőt rendesen meg kell fizetni”.

Egy ilyen fontos tisztségviselő nem mehet munkába farmerban, szakállasan, koszosan – tette hozzá.

Na de mennyit is keres egy parlamenti képviselő?
Iulian Bulai USR-képviselő februárban közzétette fizetését, amiből kiderül, hogy egy törvényhozó körülbelül 20 ezer lej fölött rendelkezik havonta.
Bulai ezeket az összegeket kapta januárban:
– 5564 lej alapfizetés
– 4600 lej bukaresti lakhatási támogatás
– 1400 lej üzemanyagra
– 476 lej a választókerületbe való utazásra
– 616 lej januári napidíj (160 lej naponta)
– nettó kb. 9000 lej parlamenti tevékenységre (irodafenntartás, alkalmazottak, protokoll, egyéb kiadások). Ez utóbbi összeget nem lehet személyes célokra használni – írta a képviselő.

Hirdetés