Putyin ideológusa is részt vett könyvének romániai bemutatóján

Igen, Alekszandr Dugin. Bukarestben.
Hirdetés

Bukarestben mutatták be szerdán a Nyugat-ellenes Alekszandr Dugin politológus és filozófus, Putyin orosz elnök korábbi tanácsadójának és ideológusának könyvét. Noha Dugin négy évvel korábban már járt Romániában, ez volt az első nyilvános szereplése.

A könyvbemutatót a bukaresti fővárosi önkormányzati képviselő-testület alárendeltségébe tartozó Ioan I. Dalles Népfőiskola szervezte. Ciprian Ciucu (PNL) bukaresti városi tanácsos méltatlankodott is a Facebook-oldalán, hogy „ezt a fasisztát”, a liberális demokráciát ellenző autoriter putyinista állammodell propagandistáját meghívják Bukarestbe, hogy a Nyugat elleni háborút hirdető könyvét bemutassák. Dugin könyvét egyébként az oroszpárti Iurie Roşca, volt moldovai kormányfőhelyettes fordította románra, ő is mutatta be a kötetet.

Az 55 éves Alekszandr Dugint, a moszkvai Lomonoszov Egyetem Politológiai és Szociológiai Intézetének igazgatóját az Eurázsiai Birodalom prófétájaként emlegetik. A neo-eurázsianizmus ideológusa szerint ez a birodalom Oroszország legkeletibb partjaitól, a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig húzódna. Szerinte Oroszország nem tartozik sem a Nyugathoz, sem a Kelethez, hanem egy önálló civilizáció, amely harcol a világban őt megillető helyért. A Szovjetunió felbomlása után Dugin a Nemzeti Bolsevik Párt tagja volt, majd alapítója volt az Eurázsia Pártnak. Sokáig Vlagyimir Putyin orosz elnök mentoraként emlegették, és sokáig az orosz parlament elnökének tanácsadója volt.

Alekszandr Dugint több országból kitiltották, nem utazhat be az Egyesült Államokba, Kanadába és Magyarországra sem.

Egy Duginról szóló összefoglaló írást itt olvashat.

Hirdetés