Drágulhat a kenyér

Mert drágult a búza és a munkaerő is a minimálbér emelkedése miatt.
Hirdetés
Akár 10 százalékkal is drágulhat a kenyér, a búza és a liszt árának emelkedése miatt, de amiatt is, hogy a minimálbér 1450 lejre való emelkedése nyomán többet kell fizetni az alkalmazottaknak – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek a Rompan malom- és sütőipari munkáltatók szervezetének elnöke, Aurel Popescu.
 
„Az előjelek szerint emelkedhet még a kenyér ára ebben az időszakban, és ennek négy oka van. Elsősorban a búza ára március elsejétől 7-8 százalékkal nőtt a megnövekedett exportigények miatt. Másodsorban a minimálbér 1450 lejre való emelésével nőtt az alkalmazottak utáni kiadások összege, (…) és be kell ismernünk, hogy a villamosenergia és a gáz ára is emelkedett tavalyhoz képest. Százalékban kifejezve elmondhatom, hogy 10 százalékos drágulásra lehet számítani” – magyarázta a Rompan elnöke.
 
Jelenleg egy tonna búza tíz százalékkal drágább, mint tavaly, 780 – 800 lejbe kerül. A liszt ára 850 lejről ezer lejre nőtt tonnánként. A Rompan elnöke szerint egyes pékségek már megemelték az árakat.
 
Romániában csökkent az elmúlt években a kenyérfogyasztás mértéke, egy év alatt az egy főre eső 98 kilogrammos fogyasztás visszaesett 96 kilogrammra, de még mindig az európai átlag fölött van, amely 82 kg/fő/év. Az ország pékségei havonta összesen mintegy 180 000 tonna kenyeret adnak el.
 
A malom- és sütőiparban 80 000 alkalmazott dolgozik, az iparágnak évente 2,5 milliárd eurós forgalma van az országban.

Hirdetés