Pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a szentpétervári robbantó lakásán

Mára őt is az összes áldozatát is azonosították.
Hirdetés
A szentpétervári metróban hatástalanított pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a feltételezett terrorista lakásán szerdán elvégzett házkutatás során, robbanóanyagot viszont nem.
 
Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője szerint a fellelt eszközöket – ragasztószalagot, alufóliát és más tárgyakat – laboratóriumi vizsgálatra küldték. Tűzszerész szakértők tanulmányozzák a szentpétervári Ploscsagy Voszsztanyija metrómegállóban megtalált és hatástalanított, házi készítésű robbanószerkezetet, hogy megállapítsák annak összetételét és robbanóerejét.
 
A nap folyamán korábban a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy a házkutatás során nem találtak robbanóanyagra vagy szélsőséges tevékenységre utaló nyomokat. Az orosz hírügynökség informátora szerint a nyomozók egyik feltételezése az, hogy 
 

az elkövetőhöz a merénylet napján juttathatták el a két pokolgépet, 

amelyek közül az egyik működésbe is lépett a metróban. Az SZK szóvivője elmondta, hogy a DNS-vizsgálat megállapította a gyanúsított, Akbarzson Dzsalilov személyazonosságát. Beszámolója szerint Dzsalilov szülei, akik szerdán Kirgizisztánból Szentpétervárra érkeztek, hogy ott azonosítsák fiuk maradványait, és hogy válaszoljanak a nyomozók kérdéseire, szintén megerősítették fiuk személyazonosságát.
 
Az SZK a Dzsalilov lakása környékén működő biztonsági kamerák felvételeire hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított egy hátizsákkal és egy táskával hagyta el otthonát. A sajtóban megjelent információk szerint a táskában a fel nem robbant, a hátizsákban pedig a működésbe hozott pokolgép volt. 
 
A Kirgizisztánban született, de orosz állampolgárrá vált 22 éves Dzsalilov hat évig élt Szentpéterváron, ahol egyebek között autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim vallású volt, akit azonban környezete nem tartott fanatikusnak.
 

Nem tudják, miért nem robbant az első bomba

A Kommerszant című napilap online kiadása szerint Dzsalilov előbb a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson akart merényletet elkövetni, ám a robbanószerkezet ismeretlen okból nem lépett működésbe. A gyanúsított ezért egy pad alatt hagyta a bombát rejtő táskát, s a gazdátlanul hagyott táskára 20 perccel a másik pokolgéppel végrehajtott metrókocsis robbantás előtt talált rá a metró egyik alkalmazottja, aki értesítette a rendőrséget.
 
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán határozatot írt alá arról, hogy a metróhálózatok védelmére az üzemeltetők közlekedésbiztonsági egységeket, azokon belül pedig folyamatos készültségben lévő, gyorsreagálású csoportokat hozzanak létre. Az érintetteknek három hónapon belül ki kell értékelniük a földalatti vasutak objektumainak sebezhetőségét. 
 
Oroszország több nagyvárosában szombatra terrorizmusellenes nagygyűléseket szerveznek. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a tüntetéseket a Kreml kezdeményezte volna.
 
A hétfői szentpétervári metrórobbantásnak 14 halálos és több tucatnyi sebesült áldozata volt, közülük 55-en a városi kórházak legfrissebb adatai szerint még mindig ápolásra szorulnak, hármójuk állapota rendkívül súlyos. Szerdán az utolsó halottat is azonosították.
 

Toborzókat tartóztattak le

Az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front iszlamista szervezetek hat, közép-ázsiai születésű feltételezett tagtoborzóját vették őrizetbe Szentpéterváron – közölte az SZK sajtóirodája.
 
Az SZK szerint nincs bizonyíték arra, hogy az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak volna Dzsalilovval. Az orosz hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy a hat vendégmunkás 2005 novembere óta élt Oroszország „északi fővárosában”, és ott terrorista jellegű bűncselekményekhez, egyebek között külföldön folytatott fegyveres harchoz keresett embereket.
 
A gyanúsítottak lakhelyén házkutatást tartottak, és szélsőséges iszlamista irodalmat, valamint meg nem nevezett eszközöket és iratokat foglaltak le. Az érintettek ellen terrorista tevékenység támogatása címén indult büntetőeljárás.

Hirdetés