Katolikus püspökök: alaptalan a marosvásárhelyi gimnázium elleni ügyészségi eljárás

A római és görögkatolikus egyház ellentámadásba lendült.
Hirdetés

Aggodalmát fejezte ki szerdán a romániai katolikus püspökkari konferencia a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében, amelynek működése bizonytalanná vált, és felszólította a román hatóságokat, tartsák tiszteletben a jogállamiság elveit, valamint a romániai vallási és etnikai kisebbségek jogait.

A romániai római katolikus és görögkatolikus egyházi elöljárókat tömörítő testület főtitkára, Francisc Ungureanu által aláírt román nyelvű közlemény szerint aggasztó a marosvásárhelyi magyar tannyelvű tanintézmény működésének akadályoztatása. A romániai katolikus püspökök úgy vélik, az iskola létét egy

alaptalan, a jogállamiság ismérvei szerint ellenőrizetlen feljelentés alapján indított ügyészségi eljárás sodorja veszélybe.

Hozzátették: az iskola vezetősége, a tanárok, a diákok és a szüleik ellen indított eljárás következtében sérül a püspökkari konferencia, valamint a román oktatási minisztérium között létrejött megállapodásnak az egyházi iskolák alapítására vonatkozó kitétele. Leszögezték: elfogadhatatlannak tartanak minden olyan eljárást, amely a törvényes keretek között működő egyházi iskolát választó szülők megfélemlítésére irányul.

A püspökkari konferencia felszólította az illetékes hatóságokat, az oktatási minisztériumot, a Maros megyei tanfelügyelőséget,a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt és a helyi önkormányzati testületet, sürgősen és hatékonyan intézkedjenek, hogy

az iskola zavartalanul folytathassa működését.

A katolikus püspökök valamennyi illetékestől elvárják a jogállamiság elveinek, valamint a vallási és etnikai kisebbségek jogainak tiszteletben tartását – olvasható a közleményben.

Hirdetés

A gyulafehérvári római katolikus érsekség szintén szerdán közölte, hogy Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius március 20-án találkozott Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel, akinek szóvá tette a marosvásárhelyi iskola ügyét.

Mint arról beszámoltunk, a gyulafehérvári római katolikus érsekség állásfoglalása gyakorlatilag kizárta annak a lehetőségét, hogy Ferenc pápa Romániába látogasson az egyházat ért jogsérelmek orvoslása előtt.

Hirdetés