Európai uniós díjat kapott Kallós Zoltán

A kulturális örökségvédelem jegyében.
Hirdetés

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés, az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / az Europa Nostra-díj 2017. évi díjazottjait – tudósít az RMDSZ hírlevele.

A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból összesen 29 díjazottat tüntettek ki.

Az idei év díjazottja a nemrég Kossuth Nagydíjjal is kitüntetett Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő is, akit Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölt. A díjra Európa-szerte 39 országból – civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján – 202 jelölés érkezett, amelyek közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket.

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy a mai napon elindult egy online szavazás is, ahol a közönség támogathatja a nyertes projekteket, és dönthet arról, hogy ki kapja a Közönségdíjat. A szavazóknak egy kétszemélyes utazást nyerhetnek Finnországba, így meghívott vendégei lehetnek a díjátadó ceremóniának, amelyet május 15-én, Turku városában rendeznek, és amelynek házigazdája Plácido Domingo világhírű operaőnekes és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa lesz. Az ünnepség keretében hirdetik ki a hét Nagydíjat – valamennyien 10 000 euró értékű díjban részesülnek –, valamint a Közönségdíjat is.

 

Hirdetés