Robbantottak a szentpétervári metróban

Tizennégyre emelkedett a halottak száma. Putyin is a városban tartózkodott a robbantás idején.
Hirdetés

Cikkünk frissül

Robbanás történt a szentpétervári metróban hétfőn, az első adatok szerint tízen meghaltak, többen megsérültek – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A legújabb jelentések mintegy ötven sérültről beszélnek.

Az incidens okát hivatalosan nem közölték. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették.

A televízió szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint a Szennaja Ploscsagy metrómegállóhoz több tűzoltóautó érkezett. Több metrómegállót lezártak.

A sérültek között gyerekek is vannak.

A város teljes metróhálózatát lezárták a hatóságok, az utasokat evakuálták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök épp Szentpéterváron, szülővárosában volt a robbantás idején. A város közelében lévő Sztrelnában fogadta Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt. Vlagyimir Putyinnak már jelentették a történteket, a hatóság bűncselekmény miatt nyomoz, egyelőre azonban

még nem nevezték terrorista akciónak a történteket. 

Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Interfax hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű pokolgép okozta.

Orosz sajtóorgánumok egy ideig két robbanásról számoltak be. Az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője később az Interfaxnak nyilatkozva hangsúlyozta, csak egy detonáció történt. A robbanás akkor következett be, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A szerelvény harmadik kocsijában történt a detonáció, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba.

Fel nem robbant pokolgépet találtak

a szentpétervári metró egy harmadik állomásán hétfőn, miután a földalattin robbanás történt – értesült az Interfax hírügynökség. A fel nem robbant pokolgépet a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson találták.

A Rosszija 24 televízió szerint az összes szentpétervári metrómegállót lezárták, ami miatt a város urcáin hatalmas közlekedési dugók alakultak ki. Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a robbantások hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is.

Oroszországban legutóbb két csecsen öngyilkos merénylőnő 2010-ben követett el hasonló támadásokat a moszkvai metróban. Az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket és több mint százan megsebesültek.

Hirdetés

Egyelőre sem magyar, sem román sérültről nem tudni.

Orosz főügyészség: terrortámadás történt

Terrortámadásnak minősítette a szentpétervári metróban elkövetett robbantást Alekszandr Kurenoj, az orosz főügyészség szóvivője hétfő délután a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

„Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk” – mondta.

Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak.

Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.

A gyanúsítottról képet közölt egy orosz portál

A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható.

A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Tizennégyre emelkedett a halottak száma

A legfrissebb hírek szerint 14-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A rendőrség két embert előállított a robbanással összefüggésben. A Kommerszant értesülései szerint egyikük csempészhette be a bombát a metró területére, a másik pedig hagyhatta ott a felrobbant állomáson.

Eleinte két bombáról szóltak a tudósítások, mivel két megálló is érintve volt, de a jelek szerint egy darab, 2-300 gramm trotil erejének megfelelő bomba robbant fel, valószínűleg útközben, a szerelvény egyik vagonjában.

Hirdetés