Dragnea már nem akar miniszterelnök lenni

Ezt még azért kérjük számon rajta. Holnap dönt az alkotmánybíróság, hogy büntetett előélettel ki lehet-e nevezni valakit magasrangú közszolgának.
Hirdetés
Már nem szeretne miniszterelnök lenni, bármit is döntsön ezen a héten az alkotmánybíróság – jelentette ki Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap a România TV műsorában. 
 
„Ami történt, az már történelem. (…) Már nem célom, hogy kormányfő legyek. Most már az a célom, hogy képességeimhez mérten vezessem a képviselőházat és Călin Popescu Tăriceanuval együtt a parlamentet, és minden erőmmel támogassam a kormány tevékenységét, függetlenül attól, hogy mit mond az alkotmánybíróság” – jelentette ki az alsóház elnöke. 
 
Az alkotmánybíróság április 4-ére halasztotta a döntést arról a kifogásról, amelyet a Nép Ügyvédje nyújtott be a 2001/90-es törvény ellen. Az említett jogszabály kimondja, hogy csak azok a személyek lehetnek a kormány tagjai, akiket nem ítéltek el jogerősen büntetőjogi perben, és nem áll fenn esetükben összeférhetetlenség.
 
Liviu Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Traian Băsescu államfői tisztségből való felfüggesztésére kiírt 2012-es népszavazáson elkövetett választási csalás miatt.

Hirdetés