A PSD elnökének vadászbizniszei kerültek a sajtó célkeresztjébe

Teleorman megye területének 14 százaléka áll Liviu Dragnea és baráti társasága vadászszenvedélyének szolgálatában.
Hirdetés

A brazíliai halászfalu és a Bărăganban található disznófarm után a teleormani erdők sűrűjébe vezetnek a Liviu Dragnea obskúrus ügyeit feszegető újságírók: ezúttal a RISE Project készített tényfeltáró riportot a PSD-elnök által több mint gyanús körülmények között alapított és működő vadászegyesületről. Összefoglaljuk a lényeget.

Liviu Dragnea vadászszenvedélye politikai karrierjének kezdetén, 1996 körül támadt, amikor az azóta megszűnt Demokrata Párt (PD) színeiben tanácsossá választották Turnu Măgurelen. Alig pár hónappal később a kezdő politikus máris Teleorman megyei prefektussá avanzsált – ekkoriban szerzett vadászengedélyt is.

1998-ban funkcióját felhasználva, Turris néven bejegyezteti a vadász, illetve horgász egyesületét a teleormani törvényszéken. Az egyesület székhelyeként a Turris nevű hotelt jelölték meg, melyet később privatizáltak, és Bombonica nevére került, aki akkor még Dragnea felesége volt. A Turris egyesület 21 alapító tag részvételével Tunu Măgurelen, a városháza épületében tartotta meg első ülését, melyen a város polgármestere és a Romsilva vezetői is részt vettek.

Már megint a Tel Drum…

Dragnea 2004 szeptemberében – akkoriban másodjára töltötte be Teleorman megyei önkormányzatának elnöki tisztségét – adta át az egyesület vezetését fiatalkori barátainak, köztük Petre Pitișnek, a Dragnea család közeli barátjának és Marian Fișcuci egykori iskolatársának. 2005-ben a Turris átköltözött a Tel Drum Rt. székhelyére. A cég 2002-ig a Teleormani Megyei Tanács tulajdonában állt, majd Marian Fișcuci vásárolta meg. Az aszfaltozási társaság neve felmerült a brazíliai utak és a sertéshizlalda kapcsán is.

2010-ben Petre Rădan – akit szintén rokoni szálak fűzték Dragneához felesége, Bombonica révén – a Tel Drum székhelyén létrehozta a Danubius telektulajdonosi egyesületet, mely összefogta azokat a területeket, melyen a Turris egyesület vadászott, illetve vadászott volna. A Danubiusnak 31 alapítótagja közül 10 a PSD színeiben megválasztott polgármester volt, lefedve Teleorman megye jelentős részét.

A Danubius társulást akkor hozták létre, amikor a 2006-os vadásztörvény alkalmazásának következtében lejártak a vadászterületek használatára feljogosító szerződések, és a tulajdonosoknak lehetőségük nyílt arra, hogy eldöntsék, milyen egyesületeknek engedélyezik a vadászatot. Ehhez elegendő volt egy bizonylat arról, hogy az adott területnek legalább az 51 százalékát birtokolják. Az eljárást 2010-ben éppen Borbély László volt környezetvédelmi miniszter egyszerűsítette egy rendelettel, mely szabad kezet adott a polgármestereknek a tulajdonosi listák összeállítására.

PSD-s polgármesterek akcióban

Hirdetés

A Danubius a 10 teleormani polgármester közreműködésével megszerezte annak a 12 ezer birtoktulajdonosnak beleegyezését, akiknek területeik és erdőik alkalmasak voltak a vadászatra. Több személy is tanúsítja, hogy a Danubius egyesület a polgármesterekkel karöltve tudatosan meghamisították a tulajdonosi jegyzékben szereplő adatokat a hektárok többszörösét tüntetve fel. Így azt érték el, hogy papíron nagyobb területekre szerezték meg a vadászati jogot. Ha egyes telektulajdonosok nem írták alá a jegyzéket, odahamisították a szignójukat – állítja egy volt tanácsos, aki a Slobozia-Mândra település környékén található területek összeírásáért felelt.

A RISE Project szerint a rendőrség és a kormányhivatal rájött a csalásra, de az ügyészek „elásták” a dossziékat.

2015-ben a Turris négy felé oszlott, de mindegyik csoportosulás továbbra is Dragnea kezében van. A tagok 2021-ig 7 teleormani és egy Olt megyei vadászterület (összesen 79 ezer 500 hektár) felett rendelkeznek. Ez Teleorman megye területének 14 százalékát teszi ki a Hotnews számítása szerint. A területekért évente 23 ezer euró használati díjat fizetnek.

Erdőt vásárol az aszfaltozási cég

De nem csak a vadászati és a tulajdonosi társulások, hanem magáncégek beavatkozásával is folyik a hajsza a területekért. A már említett Petre Pitiș cége, a Gransiloz Kft. például 390 ezer euróért 260 hektárt vásárolt meg a Turris által kezelt 5000 hektáros vadászterületből Beciuban. A cégben később Dragnea fia szerzett többséget. 2012-ben a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adott a vadtenyésztésre Gransiloz birtokába jutott területen. Az erdő végül a Tel Drumhoz került 700 ezer euróért. A Tel Drum tulajdonosai között ugyanazok a nevek merülnek fel, amelyek korábban: Marian Fișcuci egykori iskolatárs, Mugurel Gheorghiaș, Dragnea brazíliai helytartója, Liviu Dobrescu volt egyetemi évfolyamtárs, és Petre Pitiș családi barát.

A helyiek elmondása szerint ugyanebben az erdőben gyakran fordulnak meg PSD-vezérek,akik együtt vadásznak Dragneával. A RISE Projektnek egyedül Marian Oprișan, a Vrancea Megyei Tanács elnöke erősítette meg, hogy járt már a birtokon. Az oknyomozó riport kulcsszereplői közül azonban senki sem reagált a portál megkeresésére.

Mihai Vitezul földi maradványai felett vadászik Dragnea?
Az erdő különlegessége egyébként, hogy a területén található egy 17. századi templom, melyet eredetileg Mihai Viteazul felesége építtetett. Egy 2010-es ásatás során a templom mellett egy rejtélyes sírhelyet, és benne emberi csontokat fedeztek fel, amelyek egyes feltételezések szerint Mihai Vitezul havasalföldi fejedelem földi maradványai. A szerzetesek a felfedezésre hivatkozva megpróbálták visszaszerezni a területet Dragneától, de mindeddig nem jártak sikerrel…  

Hirdetés