Tovább tétovázik az Alkotmánybíróság a melegházasság kapcsán

Nyárra halasztotta a Belgiumban összeházasodott meleg pár ügyének megvitatását az Alkotámánybíróság.
Hirdetés

Június 27-ére halasztotta csütörtökön az alkotmánybíróság az azonos neműek házasságkötésének elismertetésével kapcsolatos vitát.

2016 júliusában az ACCEPT Egyesület és a Diszkriminációellenes Koalíció Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton, egy román és egy amerikai állampolgárból álló homoszexuális pár esetét ismertette, akik beperelték a román államot, mert nem ismerik el a 2010-ben Brüsszelben kötött házasságukat.

Az Alkotmánybíróságnak konkrétan arról kellene döntenie, hogy alkotmányos-e a polgári törvénykönyv 277. cikkelye 2. és 4. bekezdése, amely megtiltja a meleg párok külföldön kötött házasságának romániai elismerését, sőt a külföldön bejegyzett élettársi kapcsolat elismerését is függetlenül attól, hogy ez azonos vagy különneműek közt köttetett meg. 

Iustina Ionescu, a Belgiumban kötött házasságát Romániában elismertetni akaró meleg pár ügyvédje azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy kérje az Európai Unió Bíróságától a „házasfelek” fogalom tisztázását.

Hirdetés

Másfelől a Koalíció a Családért civil szervezet májusban nyújtott be a szenátushoz alkotmánymódosító javaslatot, amely értelmében az ország alaptörvényében a család meghatározása úgy módosulna, hogy „a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon alapul”. A jelenlegi alkotmány „házastársak” kifejezést használja. A kezdeményezést hárommiliió román állampolgár írta alá.

Az alkotmánybíróság júliusban megállapította, hogy a törvényjavaslat megfelel a formai követelményeknek. 

Hirdetés