Markó Attila és további hat személy ellen emelt vádat a DNA

Az ANRP egykori vezetői és a kártérítési bizottság tagjai az érintettek.
Hirdetés

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) keretében működő központi kártérítési bizottság hét volt tagját – köztük Markó Attilát – helyezte vád alá az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés miatt.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) közleménye szerint:

  • Ingrid Zaarour, az ANRP volt elnöke,
  • Remus Virgil Baciu és Mihnea Remus Iuoraş volt alelnökök,
  • valamint az ANRP volt tagjai – Ingrind Mocanu, Constantin Cătălin Canangiu, Markó Attila Gábor és Theodor Cătălin Nicolescu – az ügy vádlottai.

Hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt ugyanakkor vád alá helyezték Gheorghe Vişoiu és Doina Tudose becsüsöket is.

A DNA szerint 2008. október 14-én a fent felsorolt vádlottak elfogadták Doina Tudose becslését egy 1.250 négyzetméteres, kárpótlás tárgyát képező telek értékére vonatkozóan, noha a szóban forgó telek árának felbecsülését meg kellett volna ismételni, ugyanis az ingatlant Tudose 9.492.800 lej (az akkori árfolyamon 2.638.800 euró) értékűre becsülte fel, ami a telek piaci árának háromszorosa volt. Az államot így 6.120.237 lejes kár érte – állítják az ügyészek.

Hirdetés

A vádhatóság szerint sérült az ingatlanok felértékelését szabályozó törvény és az erre vonatkozó európai normák is. A szóban forgó telek értékére vonatkozó jelentést Gheorghe Vişoiu, az ANRP értékelő szakembere is jóváhagyta, noha a vádlottaknak, azaz a kértérítési bizottság tagjainak és az ANRP becsüsének kötelessége lett volna felülvizsgálni a Tudose Doina külső értékelő által összeállított dokumentumot, és az ebben megszabott értéket hasonló ingatlanok valós adásvételi árával vetni össze – állítja a DNA.

Markó Attila ellen a vádlott távollétében folyik az eljárás, a volt RMDSZ-es képviselő ellen ugyanis nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Hirdetés