Grindeanu nem kötné össze a korrupcióellenes harc ügyét Kövesivel

Az igazságügyi miniszter döntését elfogadja, de a DNA „nem olvadhat össze” egy személlyel.
Hirdetés

Sorin Grindeanu miniszterelnök megerősítette a kormány elkötelezettségét a korrupcióellenes harc folytatása mellett, de úgy vélte, hogy ez „nem kötődhet egy névhez” – írja az Agerpres a kormány közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint a miniszterelnök tudomásul vette az igazságügyi miniszter értékelését, ami Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruța Kövesi az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tevékenységét illeti, az alkotmánybíróság február 27-i döntésének fényében.

„Az igazságügyi miniszternek megvan a törvényes jogköre, a szakmai tapasztalata és az erkölcsi alapja ahhoz, hogy kiértékelje a főügyészek tevékenységét és megfelelő intézkedéseket javasoljon” – mutat rá a közlemény.

A miniszterelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jövőben kerülni kell azt, hogy a különböző állami intézmények túllépjék hatáskörüket.

Hirdetés

Grindeanu megerősítette „a kormány elkötelezettségét a korrupcióellenes harc folytatása mellett”.

„Ez a harc akkor lesz valóban hatékony, ha nem kötődik egy névhez. A korrupcióellenes mechanizmusoknak működniük kell a vezetőségtől függetlenül. Egy intézmény nem olvadhat össze egy személlyel, akárki legyen is az” – mutat rá a közlemény.

Mint ismeretes, Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy nem időszerű jelen pillanatban a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tisztségből való felmentésére irányuló eljárás elindítása.
Toader ugyanakkor hozzátette, az elkövetkezőkben személyesen monitorozni fogja a DNA, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és a legfőbb ügyészség ügyészeinek tevékenységét és időszerűnek tartja a jelentési kötelezettség bevezetését.

Hirdetés