Jogerősen húsz évet kapott a peripravai láger volt parancsnoka

Száznál is több ember haláláért felelős.
Hirdetés

Jogerősen húsz év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság szerdán Ioan Ficior nyugalmazott ezredest, a kommunista hatalom által Peripraván működtetett kényszermunkatábor egykori parancsnokát emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Ez azt jelenti, hogy a bíróság jóváhagyta az alapfokú ítéletet. Egyúttal rangjától is megfosztották, és 310 ezer eurós erkölcsi kártérítés megfizetésére kötelezték nyolc áldozat családtagjainak.

A 87 éves Ficiort azzal vádolják, hogy száznál is több politikai elítélt haláláért felelős.

A vád szerint a peripravai munkatábor célja az volt, hogy pusztulásra ítéljék a foglyokat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek. A Ficior által irányított munkatáborban a foglyok nem részesültek megfelelő élelmezésben, és embertelen körülmények között szállásolták el őket. Nem volt ivóvíz a táborban, a gyógyszerek és az orvosi ellátás is teljes mértékben hiányzott, szigorú büntetéseket róttak ki a legapróbb kihágásokért, a foglyoknak emellett különösen nehéz munkakörülményeket kellett elviselniük, függetlenül attól, hogy egészségesek vagy betegek voltak, és rendszeresen a munka túlteljesítésére kényszerítették őket.

A kegyetlen bánásmód miatt 103 fogoly halt meg 1958 és 1963 között, amikor Ficior volt a munkatábor parancsnoka. Ellene a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) nevű kormányzati intézmény tett feljelentést az ügyészségen, és ennek nyomán született a vádemelés.

Ez a második olyan per, amelyben a volt román kommunista hatalom elnyomó gépezetéhez tartozó személyt állítanak bíróság elé. Az első per Alexandru Vişinescu ellen zajlott, aki a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön parancsnoka volt, és akit idén februárban jogerősen húsz év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.
 

Hirdetés