Igor Dodon ismét beszólt Romániának

Amíg élek, egyesülés márpedig nem lesz! Pont.
Hirdetés

Az történt, hogy Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke tartott egy sajtótájékoztatót, ahol szépen beszámolt arról, mit intézett az elmúlt 100 nap alatt, mióta helyet foglalt az elnöki bársonyszékben.

És többek közt elmondta:

egyáltalán nem töri magát, és nem is siet Bukarestbe,

hogy Klaus Iohannis elnöktárssal találkozzon. Idézünk: „Valaki azt mondta, hogy engem senki sem fogad Bukarestben. De há én nem is kértem semmiféle találkozót. Persze, jó lenne találkozni, beszélni. De én sose fogom megengedni, hogy Bukarest beleszóljon Moldova belügyeibe. Én megmondtam a román nagykövetnek is, amikor Bukarest üzenetét hozta, miszerint nekem tiszteletben kéne tartanom a Moldovai Köztársaság Alkotmányát. Ha korábban lehetett ilyeneket mondani Nicolae Timoftinak lehetett ilyeneket üzenni, hát velem ez nem megy. Én sose engedném meg magamnak, hogy megmondjam Iohannis úrnak, kit és hogyan nevezzen ki, így hát ti se szóljatok bele, és ne adjatok leckéket az elnöki hivatalnak.” Hát, ez rövid és velős. És tegezős.

De tovább is van, mondjuk még. Ezt is mondta az elnök: „Igen, elsőként ismertétek el a Moldovai Köztársaság függetlenségét, de miért is nem fogadtátok el a határszerződést? … A Romániával való kapcsolatot a következőképpen látom: pragmatizmuson, nemzeti érdeken, hazafiságon alapszik, és

testvér, testvér, de mindenki maradjon szépen otthon.”

De tovább is van ám. Jön az egyesülés-téma: „Amíg mi élünk, egyesülés nem lesz. Én tisztelem a szomszédainkat, román barátainkat, de nekünk megvan az államunk, a mi földünk. Miután meglesz a parlamenti többségünk, ugyanazt a törvénykezést fogjuk bevezetni, amely Romániában is érvényes. Ha nálatok nem lehet, nálunk sem lehet. Ha nálatok lehet, akkor szóljatok azoknak, akik szerint a Moldovához tartozó területeket vissza kell adni. És

hagyjuk a nagy testvér, kis testvér dolgot!”

Hirdetés

Miután jól beszólt Romániának, Igor Dodon a szeptember 24-re betervezett népszavazásra vonatkozó dekrétumról is ejtett pár szót, amelynek témái között ott van a az elnöki hatalom növelése, ami a parlament feloszlatását és az előzetes választások kiírását illeti, valamint a Románok történelme kifejezés helyettesítése, a Moldova története kifejezéssel.

Az Alkotmány betűje szerint, ezt a dekrétumot nem semmisítheti meg sem a parlament, sem a kormány. 

Ja, Dodon azt is kinyilatkozta, hogy feltehetően ismét Moszkvába látogat, Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására, mégpedig május kilencedikén, a II. világháborús győzelem napjának ünnepén.

Hirdetés