Ezúttal tényleg egy méltatlan díjazottól vonták vissza a Románia Csillaga érdemrendet

A vasúttársaság csillagászati összeget sikkasztó volt vezérigazgatója búcsúzhat a kitüntetéstől.
Hirdetés

Elnöki rendeletben fosztotta meg Klaus Iohannis államfő kedden a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatától Mihai Necolaiciucot, a Román Vasúttársaság (CFR) volt vezérigazgatóját, akit hivatali hatalommal való visszaélésért nyolc év börtönbüntetésre ítélt jogerősen tavaly novemberben a bukaresti táblabíróság.

Az utóbbi évtizedekben mindössze egy olyan esetről számolt még be a román sajtó (a korrupcióért elítélt Cătălin Voicu korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó esetéről), amikor valakit börtönbüntetése miatt fosztottak meg a legmagasabb állami kitüntetéstől.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Nicolaiciuc 2000 december elsején kapta meg a magas állami kitüntetést.

Necoliciucnak ez a második jogerős ítélete előző, hűtlen kezelésért kiszabott, négy és féléves börtönbüntetése után. A CFR volt igazgatójának bűntársaival együtt több mint 100 millió lej kárt kell megtérítenie a román államnak. Az első letartóztatási parancsot 2006-ban adták ki ellene, de az időközben az egyesült Államokba szökött Necolaiciuc kiadatásáról szóló rendeletet csak 2011-ben írta alá Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter.

Hirdetés

A hatályos törvények szerint az államfő azoktól vonhatja vissza a Románia Csillaga érdemrendet, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy azoktól, akiket valamely cselekedetükért méltatlannak talál az érdemrend birtoklására a kitüntetettek soraiból választott „becsületbíróság”.

Klaus Iohannis államfő tavaly ez utóbbi okra hivatkozva írta alá azt a rendeletet, amellyel – egy kifogásolt kijelentéséért – megfosztotta Tőkés László EP-képviselőt román állami kitüntetésétől. Az államfő döntése ellen tiltakozó, az 1989-es forradalom emlékét ápoló Temesvár Társaság akkor nyílt levélben figyelmeztette Iohannist: számos jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikus – köztük a korrupcióért kétszer is elmarasztalt Adrian Năstase volt kormányfő – van ma is a Románia Csillaga birtokában.
 

Hirdetés