Alámerülés az erdélyi fürdőélet történetében

Átfogó tanulmánykötetben mutatja be az erdélyi fürdőéletet a kolozsvári Magyar Történeti Intézet.
Hirdetés

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem keretében működő, 2012-ben alapított Magyar Történeti Intézet második olyan tanulmánykötettel jelentkezik, amelyben az intézet munkatársai, előadó- és vendégtanárai, valamint a történészhallgatók egy tematika mentén sorakoznak fel. Az Erdélyi Évszázadok – Fürdőélet Erdélyben című tanulmánykötet az első, mely évkönyvként jelent meg, és az erdélyi fürdőélet témáját járja körül.

Szerda délben ennek a kötetnek a bemutatójára gyűltek össze az egyetem elöljárói, valamint a történelem szak oktatói és diákjai a felsőoktatási intézmény Ferdinand termében, ahol Nagy Róbert, a Magyar Történeti Intézet igazgatója bevezetője után Romsics Ignác akadémikus szakavatott közreműködésével átfogó képet kaphattunk a könyv tartalmáról. Megtudhattuk: összesen 28, túlnyomórészt erdélyi történész, illetve történészhallgató által jegyzett tanulmány található a kötetben.

Külön tanulmány mutatja be a magyar polgári kultúra részét képező fürdőéletet, a fürdőközönség szocializációs szokásait, a Zilahtól nem messze található Dacia Porollisensis római kori fürdő jellegzetességeit, a 16–17. századi fürdőélet testápoláshoz és a gyógyászathoz fűződő rítusait, és több tanulmány foglalkozik az egyes erdélyi fürdővárosok – Borszék, Tusnádfürdő, Pisztrángos, Előpatak, stb. – történetének bemutatásával.

Balról: Romsics Ignác, Rüsz-Fogarasi Enikő, Nagy Róbert és Ovidiu Augustin Ghitta  

Évkönyv lévén a kötet túlmutat az adott tematika keretein, így más művelődéstörténeti tanulmányokat, egy könyvszemlét, és az intézet által szervezett konferenciákról szóló beszámolókat is tartalmaz – részletezte Romsics Ignác.

Hirdetés

Rüsz-Fogarasi Enikő, a Történelem és Filozófia Kar dékánhelyettese a kolozsvári Magyar Történeti Intézet jelentőségét méltatta, mely intézetről harminc évvel ezelőtt még álmodni sem mertek. Fontos, hogy az intézetnek legyen egy arculata, melynek kialakításában segítséget jelenthet a most bemutatott évkönyv. A dékánhelyettes köszönetet mondott mindenkinek, aki kivette a részét a szerkesztésből, és reményét fejezte ki, hogy idővel az évkönyv megkerülhetetlen, fontos elemévé válik az erdélyi magyar történetírásnak.

A kötetbemutatón részt vett Ovidiu Augustin Ghitta dékán is, aki elismerését fejezte ki a kar magyar tagozatának és a Magyar Történeti Intézetnek az előrehaladásért.

A kötetet a helyszínen 25 lejért lehetett megvásárolni, és hamarosan kapható lesz az Idea Könyvtér Torda úti üzletében és az egyetemi könyvesboltban, a Jókai utca 11. szám alatt. 

Hirdetés