Nagyváradon üzemel az ország első kórházi helikopter-leszálló pályája

Még egy bizonyíték arra, hogy süvít a nagyváradi egészségügy.
Hirdetés

Kedden landolt az első SMURD helikopter a nagyváradi megyei kórház épületének tetején. Az országban ez az egyetlen helikopter-leszálló pálya, amely kórház vagy középület tetején kapott helyet – hívta fel a figyelmet Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere.

„Gratulálok Gheorghe Carp menedzsernek az erőfeszítéseiért. Sokat harcoltak ezért a projektért, ami premier Romániában. Mától nem csak engedéllyel rendelkezik, hanem működik a leszállópálya. A kórházunk helikopter-leszálló pályával rendelkezik, ez pedig lerövidíti a páciensek fogadásának vagy elszállításának idejét, ez egy nagyon jó dolog, ami hozzájárulhat a hatékony orvosi ellátáshoz” – mondta Bolojan.

Gheorghe Carp kórházmenedzser – volt alpolgármester – szerint egy Aradról érkező SMURD csapat landolt először a kórház tetején, akik nem szállítottak pácienst. A leszálló pálya éjjel-nappal fog működni.

A Román Polgári Repülésügyi Hatóság március 20-án engedélyezte a Smurd BH 2 jelzésű helikopter-leszállót, ami a megyei kórház B épületének tetején van. Az eljárást 2015 őszén kezdeményezte a kórház, ugyanis akkor fejezték be a létesítmény kiépítését. A pálya területe 625 négyzetméter és csak a sürgősségi eseteket kiszolgáló helikopterek használhatják.

Hirdetés

A munkálatok három évig tartottak és egymillió lejbe kerültek, amit adományokból, a kórház és az egészségügyi minisztérium költségvetéséből finanszíroztak.   

Még egy ok, amiért az országban Nagyváradon a legjobb az egészségügyi ellátás.  

Hirdetés