A parlament védte, mégis elítéltek egy képviselőt

Beismerte bűnét, két év nyolc hónap felfüggesztettet kapott a Kolozs megyei politikus.
Hirdetés

Alapfokon két év és nyolc hónap felfüggesztett szabadságveszésre ítélte a Bukaresti Törvényszék Adrian Gurzău volt parlamenti képviselőt befolyással való üzérkedés miatt. Az ítélet nem jogerős.

A Băsescu-féle PMP egykori parlamenti képviselője vádalkut kötött az ügyészséggel, beismerte bűnét.

A képviselőház tavaly októberben elutasította a korrupcióval gyanúsított politikus őrizetbe vételét, ugyanakkor jóváhagyta előzetes letartóztatásba helyezését.

Adrian Gurzăut 2016 szeptemberében gyanúsították meg hivatali befolyással való üzérkedéssel. A vádhatóság szerint a képviselő egyik cége előnyös szerződést kötött egy magánbiztosító céggel, amelynek egyik vezetőségi tagja, Angela Toncescu azt kérte tőle cserébe, járjon közbe a biztosítási felügyeletnél a még jóváhagyásra váró igazgatótanács vezetői mandátuma érvényesítéséért. Gurzăunak az eljárás felgyorsítása mellett arról is meg kellett győzze a felügyelet illetékes tagjait, hogy hunyjanak szemet Toncescunak a korábbi tevékenysége során elkövetett szabálytalanságai felett.

Gurzău utólag lemondott parlamenti képviselő mandátumáról. Amikor a képviselőház arról szavazott, hogy engedélyezi-e vagy sem az előzetes letartóztatását, a politikus arra kérte képviselőtársait, hogy utasítsák el a kérést, mivel ő sem szavazta meg soha a DNA ilyen jellegű kéréseit egyik képviselőtársa ellen sem.

Hirdetés