Nemzetközi felszólítás Emil Bocnak: tegye ki a többnyelvű táblákat!

A világ vezető kisebbségvédő szervezetéről van szó.
Hirdetés

A londoni székhelyű Minority Rights Group International (MRG) globális kisebbségvédő szervezet közleményben üdvözölte a kolozsvári törvényszék február 21-ei döntését, melynek értelmében ki kell cserélni a jelenleg egynyelvű helységnévtáblákat többnyelvűre, román és magyar feliratúra – tájékoztatott hétfőn a Musai-Muszáj civil akciócsoport.

„A többnyelvű feliratok fontos üzenetet közvetítenek a kisebbségi nyelvek elfogadottságáról és beágyazódottságáról, valamint fontosak a kisebbségi kultúra teljességének megőrzése szempontjából” – idézi a Musai-Muszáj közleménye Neil Clarke-ot, az MRG európai irodájának ügyvezető igazgatóját.

„Felszólítjuk a polgármestert és a helyi hatóságokat, hogy tartsák be a törvényt és helyezzék ki a többnyelvű táblákat további késedelem nélkül” – fogalmazott az igazgató.

A közlemény Bethlendi Andrást, a Musai-Muszáj mozgalom tagját is idézte. „A törvényszék döntése megerősítette a magyar közösséget abban, hogy a romániai igazságszolgáltatás képes érvényt szerezni a kisebbségi jogoknak” – mondta Bethlendi.

Az MRG közleményében egyébként mindenhol Cluj-Napoca/Kolozsvár-ként szerepel a kincses város neve.

Hirdetés

„Bízunk benne, hogy Emil Boc polgármester úr felismeri, hogy az első fokú törvényszéki döntés elleni fellebbezés – a táblaügy halogatása mellett – súlyos károkat okoz Kolozsvár nemzetközi imázsának” – írják.

A közlemény teljes terjedelmében (angolul) itt olvasható.

Hirdetés