Elektrotermikus párologtatás révén megvalósítható mikroanalitikai módszer a minták sokelemű, szimultán meghatározására, optikai emissziós spektrometriás detektálással, kis erejű plazmaáramban

Kattintás után megtudja, mi az.
Hirdetés

Több, a kolozsvári BBTE-hez tartozó kutatót díjaztak a március 22–24. között megtartott XV. PRO INVENT Nemzetközi Tudományos, Innovációs és Találmányi Kiállításon, amelynek idén a Kolozsvári Műszaki Egyetem adott otthont.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem standjánál kiállított Elektrotermikus párologtatás révén megvalósítható mikroanalitikai módszer a minták sokelemű, szimultán meghatározására, optikai emissziós spektrometriás detektálással, kis erejű plazmaáramban című szabadalmi bejelentési kérelem szerzőit Kíválósági oklevéllel és Pro Invent Aranyéremmel díjazták, akárcsak a Fogászati restaurációban felhasználható grafén-oxid alapú kompozit anyag című szabadalmi kérelem szerzőit.

A kémiai folyamatok hőmérsékletének és pH-jának valós idejű távmonitorizálása különböző eszközökre (személyi számítógép, táblagép, okostelefon) telepített informatikai alkalmazások segítségével című innovációt, amely dr. Barabás Réka vegyészmérnök, egyetemi docens szakmai irányításával készült, az Euroinvent Nagydíjával és Serleggel jutalmazták. Az innováció szerzői: Petrut Henrietta, Szabó Róbert és Rigó Melinda vegyészmérnök hallgatók, valamint Kelemen István, Mátyás Róbert, Kovács Zoltán, Váradi Péter, Vincze Dávid és Zsebe Ákos.

Emellett a BBTE a Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem részéről Kiválósági Oklevelet és Serleget is kapott a fiatal kutatók által elért találmányi eredményekért.

A projekt megvalósulása dr. Barabás László, a BBTE Magyar Matematika és Informatika Intézet társult egyetemi adjunktusa és az Accenture cég solution architect menedzsere jelentős szakmai támogatásának, valamint a Codespring Kft. által felajánlott anyagi támogatásnak is köszönhető – írja a BBTE közleménye.

Hirdetés