Országszerte ezrek tüntettek az abortusz ellen

„Egy gyerek az anyának, egy az apának, egy harmadik pedig az egyháznak és az országnak”.
Hirdetés

Románia és Moldova több száz településén rendeztek felvonulást az abortusz ellen szombaton. A rendezvényeket nem egységesen koordinálták, mindenhol önállóan szervezték különböző civil szervezetek egyházi támogatással, Az élet hónapja kampány keretében.

Bukarestben több mint ötezer ember vonult az utcákon abortuszellenes, családpárti transzparensekkel és jelszavakkal. A kezdeményező Diákok az Életért Egyesület szerint a lakosság számához viszonyítva Románia Oroszország után a második ország a világban, ahol a legtöbb terhességmegszakítást végzik: 1958 és 2016 júniusa között több mint 22 millió törvényes abortuszt hajtottak végre az állami kórházakban.

Mint elhangzott, a rendezvények célja nem az abortusz betiltása, hanem a családok, az anyák támogatása és a gyerekvállalás bátorítása tanácsadással, anyagi és lelki támogatással.

Hasonló felvonulásokat rendeztek az ország összes nagyvárosában és a kisebb városokban is, Aradtól Kolozsváron és Brassón át Konstancáig. Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Nagyváradon vagy Szatmárnémetiben is tüntettek az abortusz ellen.

Hirdetés

A rendezvények erőteljes egyházi támogatással zajlottak, a vallási vezetők minden helyszínen jelen voltak a felvonulásokon. Az egyházi képviselők több helyszínen hangsúlyozták a férfiből és nőből álló hagyományos családmodell támogatását és kérték az államfő és a miniszterelnök támogatását ahhoz hogy az alkotmány egyértelműen rendelkezzen erről.

„Egy gyerek az anyának, egy az apának, egy harmadik pedig az egyháznak és az országnak. Az abortusz égbekiáltó bűn” – fogalmazta meg az egyházi álláspontot Andrei kolozsvári metropolita.

Hirdetés