Maximális büntetést kért az ügyész a „székely terroristákra”

Betiltanák a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is.
Hirdetés

Pénteken a bukaresti táblabíróságon került sor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi képviselője, Szőcs Zoltán és Beke István ellen zajló büntetőper utolsó tárgyalására, akiket azzal vádolnak, hogy robbantásra készültek 2015. december 1-je, a román nemzeti ünnep alkalmából Kézdivásárhelyen.

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért,

és betiltaná a HVIM-t is, míg a védőügyvéd a vádlottak szabadon engedése mellett érvelt.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyésze arra mutatott rá, hogy a házkutatások során Szőcs Zoltán befolyásolta a tanúkat, Beke Istvánnak pedig valóban szándékában állt robbantani. A nagy mennyiségű, több mint 400 robbanószer – melyek Magyarországon is tiltottak –, komoly veszélyt jelentett mások életére, illetve testi épségére. Éppen ezért az ügyész a maximálisan kiróható büntetést kérte a vádlottak ellen, továbbá a fegyverhasználat és közhivatalviselés megtiltását.  

Az ügyész azt is kérte, hogy tiltsák be HVIM erdélyi szervezetét,

mely ugyan nem rendelkezik önálló jogi személyiséggel, de egyértelműen fasiszta, rasszista és xenofób nézeteket vall.

Szőcs Zoltán ügyvédje arról beszélt a tárgyaláson: nem bizonyítható, hogy védence megbízta volna Bekét a robbanószerek beszerzésével, hiszen csak annyit mondott, hogy van otthon egy doboz petárdája. Ha valóban terrortámadásra készültek volna, akkor annak több nyoma lenne, nem csak egy csonka hangfelvétel. Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat több ezren támogatják Kézdivásárhelyről. Az ügyvéd védence felmentését kérte, és azt, hogy ne nyilvánítsák illegálisnak a HVIM-et.

Hirdetés

Az utolsó szó jogán Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

A közösség elleni merényletet életfogytiglani börtönbüntetéssel,

vagy 15-től 25 évig terjedő börtönnel bünteti a román Btk., a kísérletet pedig a végrehajtott bűncselekményért kiszabható büntetés felével – életfogytiglani esetén 10-től 20 évig terjedő börtönnel – bünteti. A HVIM székelyföldi aktivistái ellen azonban a terrorizmusra vonatkozó, 2004-ben hatályba lépett 535-ös törvény alapján emeltek vádat, amely szerint a büntetés időtartamának harmadával kell súlyosbítani a Btk. által előírt szabadságvesztést, ha a bűncselekmény a közösség megfélemlítését célozta.

A táblabíróság április 7-én hirdet ítéletet első fokon. Az első fokú ítélet ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.

Hirdetés