Lázár békülésre biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát

A kancelláriaminiszter reméli, hogy egy hónapon belül megállapodik „Dávid és Góliát”.
Hirdetés

A magyar kormány tárgyalásra biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában – jelentette ki Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter Csíkszentsimonban, az Igazi Csíki Sör gyártelepének meglátogatása után tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

A miniszter remélte, hogy egy hónapon belül megnyugtató megállapodás születhet „Dávid és Góliát harcában”.

Lázár János elmondta: a magyar kormány képviselői az elmúlt napokban a Heineken Magyarország menedzsmentjével és Hollandia budapesti nagykövetével is tárgyaltak, és arra kérték partnereiket, hogy segítsenek a csíki sörvita megegyezéses rendezésében.

Megjegyezte: tisztelik, hogy a Heineken Magyarországon és Erdélyben is magyaroknak ad munkát, és jelentős mennyiségű adót fizet. „Ezért

a Heineken csoporttól azt kérjük, hogy az élni és élni hagyni elvét érvényesítse”

– fogalmazott. A miniszter kérdésre hozzátette: „ha a Heineken nem mutat együttműködést (…) és továbbra is el akarja taposni az Igazi Csíki Sört, a kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állunk a magyar nemzeti érdek védelmében bevetni”.

Megjegyezte: azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségre; azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben.

Az MTI kérdésére Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra vezetője elmondta: már csütörtökön

elkezdődtek a tárgyalások

a Heineken Románia és a csíkszentsimoni sörgyár képviselői között, és bízik abban, hogy megegyezés születik a felek között.

A csíkszentsimoni gyárlátogatáson a Heineken termékek bojkottjára felszólító Hódmezővásárhely önkormányzati testülete is részt vett. A testület nevében felszólaló Bálint Gabriella önkormányzati képviselő kijelentette: nem hagyják magukra a csíki székelyeket a multinacionális cég elleni harcában.

Hirdetés

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke kijelentette: az Igazi Csíki Sör székely termék védjeggyel rendelkezik, így

Hargita megyének szerződésben vállalt kötelezettsége fellépni a sörgyártó védelmében.

A tanácselnök úgy vélte: az 1,3 milliós erdélyi magyarság nagy erőt képvisel, ha „mindig ki tud egészülni a 13 milliós Kárpát-medencei magyarsággal”.

A sajtótájékoztatón Lázár János elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére jött Székelyföldre, ahol a délután folyamán Borboly Csabával nézik át Hargita megye fejlesztési terveit, délután pedig Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével tárgyal.

Lázár bejelentette azt is, a kormány javasolja az Országgyűlésnek, hogy

emeljék meg azt a küszöbértéket, ameddig a manufakturális sörgyárak jövedékiadó-kedvezményt vehetnek igénybe.

Jelenleg 8 ezer hektoliteres éves termelésig csak a jövedéki adó 50 százalékát kell megfizetniük Magyarországon, ezt a küszöböt kívánja a kormány 200 ezer hektoliterre emelni – ismertette.

„Ez jelentős segítséget fog reményeink szerint biztosítani minden magyarországi és minden magyar manufakturális sörgyárnak, és sörelőállítónak” – jelentette ki a miniszter. Az MTI kérdésére pontosította: az intézkedés a magyarországi sörgyártókra, és a Magyarországon értékesítő manufaktúrákra, így az Igazi Csíki Sör gyártójára is vonatkozik.

Beperelte a Heinekent a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a Szabadságvédő Alapítvány (Szava) jogvédő támogatásával a Fővárosi Törvényszéken pénteken, mert álláspontjuk szerint sérti az áldozatokat a sörgyártó termékein található vörös csillag. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: meggyőződésük, hogy a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelkép akkor is, ha terméken jelenítik meg, és használata sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, nem méltó a magyar nemzethez. Ezért azt kívánják elérni, hogy tiltsák el a Heinekent a vörös csillag használatától.

Hirdetés