RMDSZ: Țene kinevezése „nem is jöhet számításba”

Szűkszavú nyilatkozatot tett közzé a szövetség Kolozs megyei szervezete.
Hirdetés

Közleményben reagált az RMDSZ Kolozs megyei szervezete arra „az elmúlt napokban a közösségi médiában megjelent” hírre, miszerint  a nemrég még Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsvár polgármesteri hivatala Ioan Vasile Țene újságírót tervezi kinevezni a város oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjévé.
Az RMDSZ ezzel kapcsolatban leszögezi: szerinte „egy ilyen fajta elképzelés nem is jöhet számításba”.

Megjegyzik: „anélkül, hogy mélyrehatóan megvizsgálnánk Ioan Vasile Țene értelmezhető és vitatható publicisztikai munkásságát”, fontosnak tartják figyelembe venni a civil szervezetek, a Diszkrimináció-ellenes Koalíció tagjainak Románia parlamentjéhez eljuttatott kifogásait, amelyeket Tenének az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetető tanácsába történő 2015-ös jelölésekor fogalmaztak meg.

„Romániában a szabad véleménynyilvánítás, valamint az erkölcsi és szakmai összeférhetetlenség elve mára letisztult és egymástól elkülöníthető elveknek számítanak, éppen ezért elfogadhatatlan, hogy egy vezetői pozíciót betöltő köztisztviselő xenofób, antiszemita, sértő vagy egyenesen uszító magatartással nyilvánuljon meg bármely nemzeti, etnikai vagy vallási kisebbség irányába” – zárul az állásfoglalás.

Mint arról beszámoltunk, aláírásgyűjtés indult Ionuţ Ţene, az ultranacionalista NapocaNews portál alapítójának előléptetése ellen, amelyet értesüléseink szerint Emil Boc polgármester tervez. Ţenét, a kolozsvári polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, egyházi és sportügyekkel foglalkozó szakosztályának felügyelőjét állítólag osztályvezetővé nevezné ki Boc.
Hans Hedrich civil aktivista, a Fogarason bejegyzett Neuer Weg Egyesület alelnöke pedig feljelentette Țenét és Bocot a diszkriminációellenes tanácsnál, a prefektúrán, a városháza fegyelmi bizottságánál és a köztisztviselők ügynökségénél. 

Hirdetés