Magyar filmet is díjaztak a „román Oscaron”

Cristi Puiu és Bogdan Mirică filmjei taroltak az idei Gopo-gálán.
Hirdetés

A Cristi Puiu rendezte Sieranevada című film nyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat a kedd esti díjátadón, a bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Színházban – számol be az Agerpres.

A Sieranevada hat Gopo-szobrocskát kapott a keddi díjkiosztáson: a legjobb nagyjátékfilm cím mellett kiérdemelte a legjobb rendezőnek (Cristi Puiu), a legjobb női főszereplőnek (Dana Dogaru), a legjobb női mellékszereplőnek (Ana Ciontea), a legjobb forgatókönyvnek (Cristi Puiu) és a legjobb vágásnak (Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi) járó elismeréseket is.

Hat Gopo-díjat szerzett a Bogdan Mirică rendezte Kutyák (Câini) című alkotás is: a legjobb férfi főszereplő (Gheorghe Visu), a legjobb férfi mellékszereplő (Vlad Ivanov), a legjobb fényképezés (megosztva a Sebhelyes szívek című filmmel), a legjobb hang, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb debütfilm kategóriában.

Radu Jude Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate) című filmje a legjobb fényképezés (megosztva a Kutyák című filmmel), a legjobb díszlet, a legjobb jelmezek, a legjobb fodrászi munka és a legjobb smink kategóriákban érdemelte ki a Gopo-díjat.

A 2016-ban Romániában is vetített európai filmek közül a Nemes Jeles László rendezte, tavaly Oscar-díjat is nyert Saul fiát tartotta a legjobbnak a zsűri. 

A legjobb rövidfilmnek a 4:15 PM — A világ vége (4:15 PM Sfârșitul lumii) című alkotást ítélte a zsűri, Cătălin Rotaru és Gabi Virginia Șarga rendezésében.

Hirdetés

A legjobb dokumentumfilmnek járó Gopo-szobrocskát a Csak egy szusszanás (Doar o răsuflare) című film érdemelte ki, Monica Lăzurean-Gorgan rendezésében.

Közönségdíjas lett Cristina Iacob Selfie 69 és Paul Negoescu Két sorsjegy (Două lozuri) című alkotása.

Életműdíjat kaptak Ion Dichiseanu és Valentin Uritescu színészek, különdíjat pedig a különleges effektusok és pirotechnika szakértője, Constantin Petre.
 

Hirdetés