Iohannis nem tudja megakadályozni a PSD megerősödését

Nincs kezdeményezőkészsége, nincsenek ötletei, nincs bátorsága. És ez baj. Nem is kicsi.
Hirdetés

A hagyomány szerint a medve február 2-án ébred a hibernálásból. De úgy látom, hogy Cotroceni-ben még senki sem ébredt fel. Három hónappal azután, hogy a teleormani Sátán felkapaszkodott az ország élére, Iohannis elnök úr képtelennek tűnik kimászni a barlangból és kivezetni minket a PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) télből.

Igen, tudom, volt egy látványos színrelépése január végén, amikor leereszkedett az utcára és rárontott Dragnea kormányára. De azóta csend. Cotroceni-ben a szokásos bamba zsibbadtság honol, miközben a PSD megszállja az egész országot.

Felidézek néhány drámai helyzetet, amikor szükség lett volna a CSAT (Legfelsőbb Védelmi Tanács – a szerk.) vezetését is ellátó államfő közbelépésére:

A PSD-s kormány megkezdte az összes haditechnika-beszerzés leállítását,

azt a két korvettet is beleértve, melyeket egy romániai hajógyárban, Galacon építettek volna meg. Mit akar a PSD ezzel elérni? Bár – papíron – a GDP 2 százalékát biztosítja a Védelmi Minisztérium számára, a pénzt valójában nem használják majd fel, hogy 3 százalék alatt tarthassák a költségvetési hiányt. Még világosabban: a PSD a szükséges haditechnika-beszerzéseken fog majd takarékoskodni, ahelyett, hogy a közalkalmazottaknak és a szociális segélyeken élőknek hajigált alamizsnák hullámának vetne gátat. A CSAT elnökének kötelessége lett volna figyelmeztetni arra, hogy a hadsereg továbbra is rosszul felszerelt marad, Románia pedig nem teljesíti azt a kötelezettségét, hogy védelemre költi a GDP 2 százalékát.

A SRI-t (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) ellenőrző parlamenti bizottságot a prahovai Ghiţă–Cozma klán ügyvédjévé változtatták.

Ez merénylet a nemzetbiztonság ellen:

a bizottság Andreea Cozma DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) által bíróság elé állított PSD-s képviselő szónoki emelvényévé válik, aki a Prahova Megyei Tanács volt elnökének, Mircea Cozmának a lánya, akit elsőfokon már el is ítéltek korrupciós tettek miatt. Számos bűne van a SRI-nek, de elfogadhatatlan, hogy egy bűnözői csoport gyakorolja a „polgári ellenőrzést” e titkosszolgálat felett. Románia elnökének kötelessége lett volna jelezni ezt a veszélyt. A PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) és az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) parlamenti képviselőinek pedig kötelességük lett volna határozottan reagálni, esetleg a bizottságot is bojkottálva!

Az Isărescu-ügy:

2017-ben a Securitate egyik besúgója vezeti a Román Nemzeti Bankot (BNR).

Ne nézzenek minket ostobának, azt állítva, hogy egy Isărescu elleni támadás a PSD-nek és az ALDE-nak (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) használ! Isărescu urat Ion Iliescu tette oda és Dragnea úr tartja meg tisztségében. A Grindeanu-kormány elveri a pénzt, a BNR pedig hallgat, pontosan úgy, mint amikor a szekusok a Bancorexet ürítették ki. Következésképpen Iohannis úron semmit sem segít – sem politikailag, sem etikailag –, ha homokba dugja a fejét.

Lehet, hogy egyesek jópofának tartják Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő ügyét, aki azt mondta, hogy géppuskát tart otthon és használni is fogja azok ellen, akik a szeretett PSD-s kormányát veszélyeztetik.

Leereszkedhet Románia elnöke egy csavargó szintjére?

Hirdetés

Azt hiszem, a helyzet valójában sokkal súlyosabb. Látni fogják, hogy a politikai ellenőrzés alatt tartott rendőrség szőnyeg alá fogja söpörni a Rădulescu-botrányt. Ez más PSD-seket arra fog bátorítani, hogy hasonló fenyegetésekre vetemedjenek, vagy talán még a tettek mezejére is lépjenek. Románia elnökének, vagy legalább a szóvivőjének el kellett volna ítélnie Rădulescu nyilatkozatait, a PNL és az USR pedig bejelentést tehetett volna a Képviselőház fegyelmi bizottságánál.

Mindez csak néhány azok közül a fejlemények közül, melyeket az államfőnek nem lett volna szabad büntetlenül hagynia, mert hosszú távon negatív következményeik lesznek. A moldovai negatív fejleményeket – ahol úgy tűnik, hogy lemondtunk bármilyen szerepről – már meg sem említjük. Ismétlem, jó volt Iohannis januári kiállása,

amikor a PSD a jogállamot akarta támadni, de ez teljes mértékben elégtelen.

Két elemre hívnám fel a figyelmüket, amikor olvassák ezt a kommentárt. Az első az, hogy a nagyon kényelmes többséggel rendelkező PSD hosszú távon akar kormányozni. A Parlamentben nem látok hatékony/intelligens harcra képes ellenzéket. Másodsorban, talán úgy tűnik, hogy még sok idő van a 2019-es elnökválasztásig, de ez nem így van. Firea asszony építi már a jelölti platformját, nem Liviu Dragnea – akitől a PSD is meg akar szabadulni, mert mohó volt és elhamarkodott. Az Antena 3 volt alkalmazottja nagy adag farizeussággal, közvetlenül a jobboldaliakat célozza meg, miközben Klaus Iohannis éppen elveszíti őket: nem a PNL, hanem a PSD állt ki elsőként a Koalíció a Családért által követelt népszavazás mellett.

Attól tartok, Klaus Iohannis úr veszélyt jelenthet a romániai jobboldalra, mert a PSD 2019-ben legyőzheti őt. Képzeljék el azt a helyzetet, hogy 2019 decemberében Ion Iliescu kriptokommunistái foglalják el Cotroceni-t. Biztosak önök abban, hogy Iohannis úr képes megállítani Firea asszony felemelkedését? Személy szerint, én nem.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés