Hamarosan eldőlhet a DNA főügyészének a sorsa

Az igazságügy-miniszter hamarosan végez a főügyészek tevékenységének a kiértékelésével.
Hirdetés

Hamarosan bejelentheti Tudorel Toader igazságügy-miniszter annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze és a legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelését célozza – jelentette be kedden a tárcavezető.

A miniszter azt is hozzátette, hogy az ügyészek kiértékelése az igazságügyi minisztérium hatáskörének megfelelően történik.

„Az alkotmány értelmében a legfőbb ügyészség az igazságügyi minisztérium alárendeltségében működik” – hangsúlyozta a miniszter a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ülésére való érkezésekor, amikor arról kérdeztek az újságírók, hogy mi okból kezdeményezte a korrupcióellenes főügyész és a legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelését. A legfőbb ügyészség ugyanakkor korábban közölte: csak az igazságszolgáltatási tanács jogosult az ügyészek szakmai tevékenységének kiértékelésére.

Tudorel Toader hozzátette, ahogyan azt a folyamat elindításakor bejelentette, 14 napon belül közli az eredményeket.

Hirdetés

„Amikor véget ér a vizsgálat, közölni fogom, milyen következtetésre jutottunk. Én holnap elutazom Brüsszelbe, de a 14 napos határidőn belül ismertetem a következtetéseket, illetve az érveket, amelyek ezekhez vezettek” – tette hozzá az igazságügyi tárca vezetője.

Toader annak nyomán kezdeményezte a vizsgálatot, hogy az alkotmánybíróság kimondta: a DNA túllépte a hatáskörét, amikor kivizsgálta, milyen körülmények között fogadta el a büntető törvénykönyv módosítását célzó, sokat vitatott 13-as sürgősségi kormányrendeletet. A miniszter közölte: nem zárja ki, hogy a főügyészek távoznak a tisztségükből.

Hirdetés