Bezárják a pataréti szeméttelepet

Fél éven belül – ígéri a Kolozs megyei tanács.
Hirdetés
Fél éven belül véglegesen bezárják a sokadjára újranyitott, ideiglenes pataréti szeméttelepet – ígérte meg ma Alin Tişe, a Kolozs megyei tanács elnöke. 
 
A tanács közleménye szerint ma tájékoztatták az építkezési felügyelőséget arról, hogy megkezdik a pataréti, szamosújvári, tordai és bánffyhunyadi szeméttelepek végleges bezárását célzó munkálatokat. A három utóbbit egy éven belül tervezik bezárni. 
 
Egyik sem felel meg az uniós szabványoknak, ezért már évek óta be kellett volna zárni őket, csak nem készült még el a feleki integrált hulladékgyűjtő központ, és a megyei és városi önkormányzatok nem találtak más megoldást a szemét tárolására.
 
A most kezdődő munkálatok összértéke több mint 33 millió lej, írja a közlemény, amely szerint a szeméttelepeket talaj alá temetik, majd füvesítik. Meg kell oldják a keletkező szennyvíz és csapadékvíz elvezetését, és gödröket hoznak létre a keletkező biogáz hasznosítására.
 
Arról, mekkora azonnali válságot okozott a pataréti szeméttelep (ideiglenesnek bizonyult) bezárása 2015 nyarán, és miért úgy kell felszámolni azt, hogy párhuzamosan rendezik a közvetlenül és közvetetten belőle élő pataréti romák helyzetét is, itt írtunk bővebben.
 

Hirdetés