Tíz migráns próbált átszökni Romániába

De nem jött össze.
Hirdetés

Romániába próbált átszökni vasárnap hajnalban tíz afganisztáni és pakisztáni migráns, akik a szerb menekültügyi hatóságok által kiállított személyazonossági iratokkal rendelkeztek – közölte a határrendészet.

A határsértőket hajnali három óra körül észlelték infravörös kamerákkal Temesmóra térségében, a határtól körülbelül kétszáz méternyire fogták el őket. A csoport tagjait a román határrendészet temesmórai kirendeltségére vitték kihallgatásra, ahol kiderült, öt afganisztáni és öt pakisztáni állampolgárról, 16 és 28 év közötti fiatal férfiakról van szó, akik – elmondásuk szerint – Nyugat-Európába akartak eljutni a zöldhatáron keresztül.

A határrendészet közölte: tiltott határátlépésért indít büntetőeljárást ellenük, ugyanakkor felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján előkészítse a migránsok visszaküldését Szerbiába.

Az utóbbi hónapokban a román-magyar határon is számos esetben fogtak el olyan migránsokat, akik Romániától már menedéket kértek, de nem várták meg kérelmük elbírálását, hanem illegálisan próbálták folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.

A büntetőtörvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik.

Hirdetés