Folytatódnak a kormányellenes tüntetések

A demonstrálók a kabinet lemondását követelik az igazságszolgáltatás elleni hadjárat miatt.
Hirdetés

Nem csitul a kormányellenes tüntetők buzgalma: vasárnap estére országszerte újabb tüntetéseket hirdettek a Facebook közösségi oldalon a kabinet ellen.

A tervek szerint Bukarestben, Kolozsváron, Nagyszebenben, Brassóban és Temesváron is utcára vonulnak majd a polgárok, hogy a kormány igazságszolgáltatással kapcsolatos döntései ellen tiltakozzanak.

Az „Eddig és ne tovább! Tűnjetek el! El a kezekkel a DNA-től és a legfőbb ügyészségtől!” jelszóval meghirdetett esemény szervezői leszögezik: nem tűrnek el semmilyen beavatkozást az igazságszolgáltatás függetlenségébe és a jogállamiságba. „Itt az ideje, hogy eltűnjetek. Azért szavaztak rátok az emberek, hogy kormányozzatok, nem azért, hogy lopjatok és a bűnözők számára hozzatok törvényeket” – áll a felhívásban.

A tüntetők a kormány, valamint Liviu Dragnea, a képviselőház, és Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnökének lemondását is követelik.

Hirdetés

A szervezők amiatt is aggódnak, hogy Románia csődbe mehet, miután Lia Olguţa Vasilescu meg akarja duplázni a 4000 lejnél kevesebbet kereső közalkalmazottak bérét, illetve a 9/2017-es sürgősségi kormányrendelet miatt, amely abban az esetben is feljogosítja az intézményeket, hogy folytassák a költekezést, ha már túllépték a költségvetésüket.

A bukaresti megmozdulást este 6 órára hirdették meg.
 

Hirdetés