Átlagosan ötszáz eurót költ el egy külföldi turista Romániában

Csakhogy a többségük nem nyaralni jön.
Hirdetés

Személyenként átlagosan 2 397 lejt költöttek az országban a külföldi turisták 2016-ban – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) közleményéből.

2 millió 469 ezer külföldi turista látogatott Romániába 2016-ban, és összesen közel 6 milliárd lejt költöttek el az országban.

A statisztikák szerint a külföldi turisták 57,6 százaléka üzleti célból érkezett az országba (kongresszusokon, konferenciákon, tanfolyamokon, vásárokon, kiállításokon vett részt), 42,4 százaléka pedig magáncélból jött Romániába (itt töltötte szabadságát, kulturális vagy sportrendezvényeken vett részt, meglátogatta barátait, rokonait, orvosi kezelésre jött, átutazóban volt stb.)

Az INS kimutatásai szerint továbbá a külföldi látogatók 51,7 százaléka turisztikai ügynökségen keresztül jött, 30,5 százaléka pedig maga szervezte meg az utazását.

A legtöbben, azaz a turisták 74,9 százaléka repülővel érkezett Romániába, 14,3% saját gépkocsival, 9,1% autóbusszal, 1,7% pedig más szállítóeszközzel (vonattal, valamilyen vízi járművel, bérelt autóval, motorbiciklivel) jött az országba – mutat rá a közlemény.

Hirdetés