A brit miniszterelnök nemet mond az újabb skót népszavazásra

Nagy-Britannia elszakadása az EU-tól és Skócia elszakadása Nagy-Britanniától – ez egyszerre kicsit sok lenne.
Hirdetés

A brit miniszterelnök csütörtökön gyakorlatilag kizárta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végéig.

Theresa May kijelentette: „nincs most itt az ideje” az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani. May szerint ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

A brit miniszterelnök arról viszont nem szólt, hogy később, az EU-tárgyalások után hozzájárulna-e a skóciai függetlenségi népszavazáshoz.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől a népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon azzal indokolta a döntést, hogy Skóciát akarata ellenére „rángatják ki” az Európai Unióból és az EU egységes belső piacáról, mivel a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok jelentős többsége a bennmaradásra voksolt.

Skóciában már tartottak népszavazást a függetlenségről 2014-ben, akkor a választók többsége elutasította az Egyesült Királyságtól való elszakadást.
 

Hirdetés