Az oroszok a Holdra mennek

Az amerikaiak egy ideje inkább a Marsot vették célba, úgyhogy szabad a pálya.
Hirdetés

Az űrkutatás hőskorát idézi az Orosz Szövetségi Űrügynökség mai bejelentése. A Roszkoszmosz ugyanis nyílt pályázaton keres űrhajósokat a holdutazáshoz – ezt az űrügynökség igazgatóhelyettese, Alekszandr Ivanov jelentette be keddi moszkvai sajtótájékoztatóján.

A már kedden elkezdődött és az év végéig tartó válogatáson átjutó jelentkezők a Fegyeracija típusú űrhajó első repülésein vesznek majd részt, és indulhatnak útra később a Hold felé.

A Roszkoszmosz honlapján közölt felvételi feltételek szerint a feladatra olyan, 35 évnél fiatalabb orosz állampolgárok jelentkezést várják, akik mérnöki, tudományos vagy repülési szakdiplomával rendelkeznek, valamint tapasztalatokat szereztek a repülőgép- és a rakétagyártásban, illetve az űriparban.

Viktor Szadovszkij, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem rektora ugyancsak kedden közölte, hogy a felsőoktatási intézmény szeptembertől mintegy 100 hallgatót vesz fel űrkutatási szakára. A kar összehangolja majd tevékenységét a szakterületen működő cégekkel és intézményekkel, többek között a Roszkoszmosszal, az Enyergija űrrakéta-építő vállalattal és az Űrkutatási Intézettel.

A Lomonoszov egyetem tavaly novemberben jelentette be, hogy űrkutatási szakot készül indítani, amelyen űrhajósokat és más szakembereket fognak képezni az ágazat számára.

Hirdetés