Kevesebbet ül, aki szűk helyen ül

Négy négyzetméter jelenthet havi 3 napos büntetéselengedést a börtönlakóknak.
Hirdetés

A szenátus által hétfőn elfogadott törvénymódosítás értelmében azon elítélteknek, akik számára nem biztosítottak a megfelelő börtöni körülmények, 30 naponként 3 nappal csökkenhet a büntetésük. A 2013/254-es számú törvényt módosító tervezet így ellensúlyozná a raboknak a börtönök túlzsúfoltságát, és kerülné el az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) újabb elmarasztalását.

Nem megfelelő körülménynek minősül, ha a börtönlakónak 4 négyzetméternél kisebb személyes tér jut a cellában a mindennapi életvitelre. Ezt úgy számolják ki, hogy az adott cella méretét – beleszámítva az illemhely és az élelmiszer-tároló helyiséget is – elosztják a lakók számával. Azok nem részesülnek büntetéselengedésben, akiket már kárpótoltak az EJEB büntetése révén. Akik már letöltötték a büntetésüket, de a 2013/254-es törvény szellemében feltételes szabadlábra kellett volna helyezni, polgári per keretében kérhetnek kárpótlást.

Az EJEB egy modellként szolgáló, úgynevezett pilótaítéletet hozott 2012-ben Románia ellen, ami azt jelenti, hogy a többi háromezer hasonló ügyben automatikusan az állam ellen fog dönteni, ha Bukarest záros határidőn belül nem javít a börtöneiben uralkodó siralmas állapotokon.     

A szenátus plénuma elutasította az RMDSZ részéről érkező módosító javaslatot, mely különbséget tett volna az erőszakos és a nem erőszakos bűncselekményért raboskodó személyek között.

117 szenátor szavazott a tervezett mellett, egy ellene.

Hirdetés

Az összes párt által támogatott törvény-módosítást még Raluca Prună volt igazságügyi miniszter kezdeményezte olasz példa alapján, de ahhoz, hogy érvényre jusson, még a képviselőháznak is meg kell szavaznia.  

 

Hirdetés