Eső mosta a Székely Szabadság Napját (PERCRŐL PERCRE)

Három nyelven nyújtották be az autonómiapetíciót, amelyet mintegy kétezer ember kísért be a székely mártírok emlékművétől Marosvásárhely központjába.
Hirdetés

Szakadó esőben kezdődött el péntek délután a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és felvonulás Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél.

Ezrek gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 163 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél, és a prefektusi hivatal elé vonulva nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényét.

A csendőrség és a rendőrség nagy erőkkel biztosítja a tömegrendezvényt, amelyre egész Székelyföldről érkeztek autóbuszokkal résztvevők. A megemlékezés bejáratainál a csendőrség megakadályozta, hogy fa zászlórúdra tűzött székely és magyar zászlókkal lépjenek be a résztvevők a tüntetés helyszínére.

Hirdetés
Jövőre is tüntetünk ám!
2017-03-10 18:57:00

– jelentette be Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke az M1 híradójában. Idén három nyelven nyújtották be az autonómiapetíciót, mondta.

Most sem maga a prefektus vette át a kormányhivatalban, hanem egy munkatársa, aki azonnal iktatta is, vagyis a dokumentum elindult hivatalos útján a címzettekhez: a kormányhoz és a parlamenthez.

Az SZNT szervezte Székely Szabadság Napja ma azzal zárul, hogy átadják a 2008-ban alapított Gábor Áron-díjat. Idén a European Free Alliance EP-frakció tagjai kapják, amiért azonnal kiálltak az európai fórumokon a tavalyi tüntetés után jogtalanul megbírságolt tüntetőkért.

Fiúk, ejsze induljunk,
2017-03-10 18:54:00

hogy a forgalom induljon meg – szólt az improvizált dalárda karnagya az éneklő ifjakhoz. A kórus percek alatt feloszlott, és megindult a forgalom Marosvásárhely főterén.

Hazaindulnak az autonómiaharcosok
2017-03-10 18:39:00

A petíció átadása után felhangzik a magyar himnusz is, majd lassan oszlani kezd a többezres tömeg. „Eseményünk véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak” – mondják be a szervezők, és az autóbuszok felé irányítják azokat, akik más településekről érkeztek a tüntetésre.

Néhány kisebb csoport még rázendít pár forradalmi siratóra, az udvarhelyszékiek a legkitartóbbak.

Udvarhelyszék kitartó

„A szeretōm Kolozsváron katona” – énekeli a sepsiszentgyörgyi csoport.

Átadták az autonómiapetíciót
2017-03-10 18:35:00

A tüntetés a prefektúra elé ért, ahol a menet vezetői átadták a petíciót a kormányhivatal munkatársainak.

„Még egy kicsit kiabáljunk, és menjünk haza” – szól egy hangosbemondóból, aztán inkább a székely himnusz hangzott fel.

A prefektúra előtt követelik az autonómiát

Hopp, egy provokátor!
2017-03-10 18:25:00

Provokátor

Ezen az impresszionista képen sikerült megörökíteni, ahogy azt kiabálta, hogy Románia! és az autonómia kifejezést pixelt nem tűrő kontextusba helyezte. De a felvonulók nem voltak hajlandók felhergelődni.

A csendőrség nagyon hamar lecsapott rá, és eltávolította a menet közeléből.

Provokátort távolítanak el a csendőrök

Nagyjából kétezer ember tüntet az autonómiáért
2017-03-10 18:22:00

– becsüli meg a résztvevők számát a tudósítónk a sorok megszámolásával.

Érzése szerint oldottabb a hangulat, mint az előző években.

A Rózsák terén feléledt az autonómia
2017-03-10 18:17:00

Itt ismét megjött a tömeg hangja, követeli az autonómiát, és újra deklarálja, hogy Itthon vagyunk, sőt követeli a Magyar iskolát!

A sötétedésben közben két csendőr magyarul politizál a tüntetés egyik résztvevőjével. Hajrá, autonómialobbi!

Hajrá, autonómialobbi!

Tavaszi szél vizet áraszt
2017-03-10 18:15:00

Nem vicc, tényleg ez hangzott fel, mielőtt a menet a központba ért volna. Énekelték persze a Kossuth nótát is, de azon nem lepődtünk meg.

1500-an vonulnak Marosvásárhely utcáin
2017-03-10 18:04:00

Ez a csendőrség hivatalos becslése.

1500-an a Székely Szabadság Napján

A vármegyéseket keressük a menetben, de őket sem leljük. Az autonómiatüntetés megszokott szereplőit idén elmosta az eső. Feltűnt viszont egy Erdély-zászló és egy majdnemszivárvány esernyő!

Mezőpanit is eljött

Helló, Mezőpanit!

 

 

Tőkés László a menet élére állt
2017-03-10 18:00:00

 Beérte a nélkülő induló tömeget, most már ő vezeti fel a tüntetést a European Free Alliance EP-frakció tagjaival.

Tőkés László a menet élén

Már csak csepereg az eső
2017-03-10 17:51:00

Egyre lendületesebb a skandálás is: Itthon vagyunk! Autonómiát!

Idős huszár a felvonulás MC-je

Ez az idős huszár diktálja a ritmust és a rigmust. A csendőrség velünk van – ez az üzenete valahogy nem válik virálissá.

Lessük az RMDSZ-vezetőket
2017-03-10 17:40:00

De feltűnően nem tűnnek fel. Vagy nem jöttek el a székelyföldi RMDSZ vezetői (Tamás Sándor, Antal Árpád, Borboly Csaba, Ráduly Róbert szokta tiszteletét tenni Marosvásárhelyen március 10-én), vagy nagyon a háttérbe húzódtak.

Kenyeres néni a Székely Szabadság Napján

Más is űzi a celebspotting sportot, ha már nem a gyaloglást választotta.

A rendőrség és a csendőrség biztosítja a felvonulást
2017-03-10 17:33:00

A tömeg lassan ér ki a főútra, amelyet kivételesen lezárt a rendőrség az autós forgalom elől.

Székely Szabadság Napja Marosvásárhelyen

Autómentes nap lett a székely szabadság napja Marosvásárhelyen. Ilyen szabad úton történelmében először még naplemente előtt odaér a petíció a városházára – jegyzi meg helyszíni tudósítónk.

Megjött a menet hangja, „Itthon vagyunk!” – kiabálják, illetve azt, hogy „Aki magyar, velünk van!”

Tőkés vezetné a menetet,
2017-03-10 17:27:00

csak éppen lerohanták az újságírók. A tömeg egy darabig várja, aztán megindulnak nélküle.

Zeng a Himnusz
2017-03-10 17:23:00

A magyar, majd a székely is, ez utóbbira mintha fogékonyabbak lennének a résztvevők. Az eső még mindig esik, mondja vásárhelyi emberünk, kicsit szomorkás a hangulat a Postaréten.

Veled vagyunk, Viktor!
2017-03-10 17:21:00

Ezt kiáltja egy magányos fideszes az éppen koszorúzó Jobbik-küldöttségnek. Továbbá azt is, hogy „szégyelljétek magatokat!”

Felolvassák a petíciót
2017-03-10 17:17:00

Izsák Balázs helyett a petíciót Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke olvassa fel. Az SZNT petícióját Románia kormányának és parlamentjének címezi, idén tájékoztatásként elküldik Klaus Iohannis államfőnek is.

Fernecz Csaba

A petícióban azt követelik, hogy

  • a tervezett közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót;
  • a kormány és parlament a közigazgatási átszervezés során tartsa tiszteletbe vállalt nemzetközi kötelezettségeit;
  • a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal.

„Változatlanul kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát! Székelyföld autonómiája azt jelenti, hogy történelmi szülőföldjén a székely-magyar többségi kollektivitás joga és tényleges képessége saját felelősségére és saját érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, Székelyföld területén élő minden nemzeti közösség nevében és érdekében. Ez Románia érdekeit is szolgálja.” A petíció teljes szövege itt olvasható.

Az SZNT egyúttal tiltakozik a magyar oktatási intézmények ellehetetlenítése, az önkormányzatok zaklatása, az anyanyelvhasználat korlátozása ellen, és szolidaritást vállal az egész országban lezajlott tüntetésekkel a jogállam érdekében.

Utána fegyelmezett felvonulásra szólítják fel a megjelenteket.

A szónoklatok utáni szünetben
2017-03-10 17:14:00

a Klapka-indulót játsszák be, majd előkerül a petíció.

Székely Szabadság Napja Marosvásárhelyen

A baszkok is velünk vannak, nem az erőszakkal
2017-03-10 16:59:00

Aitor Esteban baszk politikus arról beszél, hogy testvérek vagyunk, mert a történelem alatt ránktelepedtek a nagyobbak. Ha a centralizált Franciaországban kaphattak autonómiát a baszkok, miért ne lehetne itt, Romániában is?

Aitor Esteban

Népe az erőszak eszközéhez nyúlt az autonómiaharcban, de ez nem volt helyes. A békés módszerek, mint az aláírásgyűjtés, jobbak. Meg fogják gyōzni a román hatóságokat, hogy egy európai állam akkor civilizált, ha biztosítja az autonómiát a kisebbségi népcsoportjai számára. Akarattal és bölcsességgel felül lehet kerekedni a hatalmasokon.

Ez az esō az ígérete a szép székely aratásnak, ne féljünk tōle – zárja analógiáját.

Flamand barátunk, Wouter Patho
2017-03-10 16:47:00

A sors iróniája, hogy az Európai Szabad Szövetség (EFA) flamand politikusát belgaként konferálják fel. Igaz, a belga szövetségi kormánykoalíciót vezető Új Flamad Szövetség tagja. Ennek ellenére nem titkolja, önálló flamand államot szeretne.

Wouter Patho a Székely Szabadság Napján

A végén Patho megörökíti magának a hallgatóságát.

Tőkés László szólal fel
2017-03-10 16:39:00

Köszönt mindenkit, kiemelve katalán, flamand és baszk testvéreinket. Mivel az EP-képviselő papírja kissé összeázott, némi szünetet is tart. (Hiába, tudósítónk ezekre az enyhén bulvárjellegű részletekre figyel leginkább.)

Tőkés László szerint az erdélyi magyarságnak ma is az árulás, az önfeladás és hatalombarát opportunizmus árnyékában és közegében kell folytatnia küzdelmét szabadságáért, szülőföldje ártó szándékú területi-közigazgatási átrendezése ellen.

Tőkés László a Székely Szabadság Napján

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke  felidézte, a székely vértanúkat is magyar áruló küldte 163 éve a vérpadra.

Arany János forradalmi verssorait idézte: „Haj, ne hátra, haj, előre! / Vérmezőről vérmezőre! / Mert ott az a virág terem, / Melynek neve győzedelem". Tőkés László Arany gondolatait folytatva kijelentette: „Ne rettentsen bennünket se halál, se félelem! Igazságos és jogos szabadságharcunkban ne hátráljunk meg!”

„Autonómiát!”
2017-03-10 16:38:00

– skandálja mindeközben a tömeg.

Autonómiát!

Esernyők alatt a székely szabadság

Izsák Balázs beteg
2017-03-10 16:37:00

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke lebetegedett, így nem tud jelen lenni, üzenetét Szűcs  Péter szervező (címlapképünkön), az EMI országos alelnöke tolmácsolta – jelenti a helyszínről tudósítónk.

Szili Katalin  miniszterelnöki megbízott levelét is felolvassák.