Iohannis: nem akarunk többsebességes EU-t

Románia nagyon nem szeretné, ha első- és másodrangú tagállamokra oszlana az unió.
Hirdetés

Románia továbbra is az egységes és erős Európai Unió mellett foglal állást – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

„Álláspontunk közismert, és minden adódó alkalommal ezt hangoztattuk: mi továbbra is az erős, egységes és szolidáris Európai Unióban hiszünk, amelyet a 27 tagállamnak együtt kell  megerősítenie. Ennélfogva elhibázottnak tartjuk a két- vagy többsebességes Európáról vagy a koncentrikus körök Európájáról szóló elképzeléseket. Nem, mi egységes és erős EU-t szeretnénk. Eddig is ezen az állásponton voltunk, és ezután is ezt fogom képviselni én is, és mások is, akik részt vesznek az ezzel kapcsolatos vitán” – fogalmazott Iohannis a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Az EU jövőjéről szóló vita kapcsán az államfő megjegyezte, ennek kiindulópontja az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude-Juncker által ismertetett Fehér Könyv lesz, amely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az integráció jövőbeli fejlődési irányáról.

„Még nem vagyunk a döntéshozási szakaszban, és korántsem biztos, hogy kiválasztjuk majd valamelyiket az öt forgatókönyv közül. Ezek egyelőre csak az EB elnökének az elképzeléseit vázolják, lehetséges, hogy a tárgyalások során – és biztosítom önöket, hogy több tárgyalásra kerül majd sor nem csak itthon, hanem Brüsszelben is – felmerül majd egy újabb forgatókönyv, amely alkalmasabbnak, könnyebben kivitelezhetőnek fog bizonyulni” – tette hozzá Iohannis.

Az államfő csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén, amelynek középpontjában gazdasági kérdések állnak, ugyanakkor a migrációról, a külső biztonságról és védelemről is szó lesz.

Hirdetés