Példás kisebbségpolitika
béel
2017. március 9. csütörtök, 14:23
A „jóakaró” honatya nem más, mint a magyarok régi nagy barátja, Marius Paşcan.

Interpellációban fordult az oktatási miniszterhez a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője, Marius Paşcan, aki bevallása szerint „törvénytelenséget" észlelt a marosvásárhelyi iskolahálózat jóváhagyása és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügye kapcsán.

Paşcan azt állítja, a helyi tanács nem tartotta be annak az oktatási minisztériumi rendeletnek az előírásait, amelyet a Maros megyei tanfelügyelőségnek küldött a szaktárca a megyei iskolahálózat kapcsán.

„A helyi tanácsosok egy csoportja megpróbált nyomást gyakorolni a Maros megyei tanfelügyelőségre azáltal, hogy 2017. február 10-ére rendkívüli tanácsülést hívott össze egyetlen napirendi ponttal, amely az iskolahálózat jóváhagyásával volt kapcsolatos. (...) Az akkor megszavazott határozat megszegi a törvényes előírásokat, ugyanis bár a tanügy-minisztérium rendelete előírja, hogy a jóváhagyáshoz szükség van az iskolahálózati tervre, valamint egy indokló jelentésre az átszervezett tanintézmények helyzetéről, ez a jelentés nem létezik" - mutatott rá a képviselő.

Paşcan szerint a szóban forgó minisztériumi rendelet előírja a marosvásárhelyi önkormányzat számára, hogy a Római Katolikus Teológiai Gimnáziummal kapcsolatban határozza meg, hogy ennek további működését vagy a felszámolását javasolja.

„Amennyiben az iskola további működtetését javasolják, meg kell határozniuk ennek jogi státusát, azt, hogy önálló jogi személyiségként vagy egy jogi személyiséggel rendelkező másik tanintézménynek alárendelt intézményként fog működni. Bármely változat mellett is döntenek, a jóváhagyási kérelemhez csatolni kell a részletes indoklást. Ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyták. A helyi tanács határozatához nem csatolták az önkormányzat oktatásért felelős igazgatóságának a jelentését, sem a polgármester szaktestületének a jelentését" - mondta a képviselő.

Marius Paşcan interpellációjában arról is beszámol az oktatási tárca vezetőjének, hogy az ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség is vizsgálódik már, többek közt a volt főtanfelügyelő, Ştefan Someşan ellen is.

„A politikai nyomásgyakorlás ellenére senki sem állhat a törvény fölött! Kérem tehát, miniszter úr, támogassa az oktatási törvény előírásainak betartását Maros megyében is" - írja Marius Paşcan a tanügyminiszternek címzett dokumentumban, kérve a tárcavezetőt, tájékoztassa őt a minisztérium álláspontjáról.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20057
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.
A nagybányai polgármester keresetlen szavakkal hajtotta el a vérbe a bukaresti vízfejet. Igaz, elsősorban gazdasági okokat sorolt fel az autonómia mellett, de már ez is nagy dolog.
A spanyolok gólgazdag döntetlent játszottak a portugálokkal, Uruguay megszenvedett a győzelemért a szívósan védekező Egyiptom ellen, Irán egyáltalán nem: marokkói öngóllal nyert.
A román nemzeti diskurzusban természetesen egyesülést illik mondani. Sőt, ha nem ezt mondja valaki, hazaáruló! De a tények makacs dolgok. Még a történelmiek is.
Vagyis, melyik lesz az a román párt, amely nyíltan felvállalja a burkolt Európa-ellenességet, és egyben csatlakozik a fujj, csúnya Visegrádi Csoporthoz?
Az egykori józsefkülvárosi művészmozit és nyári kertet veheti birtokba a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.
Csütörtöktől egy hónapig (szinte) minden a foci körül forog.
A kormánypártok és az RMDSZ szerint az ártatlanokat, az ellenzék szerint a bűnösöket védi a futószalagon módosított büntető perrendtartás. A szenátus csont nélkül megszavazta.