Példás kisebbségpolitika
béel
2017. március 9. csütörtök, 14:23
A „jóakaró” honatya nem más, mint a magyarok régi nagy barátja, Marius Paşcan.

Interpellációban fordult az oktatási miniszterhez a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője, Marius Paşcan, aki bevallása szerint „törvénytelenséget" észlelt a marosvásárhelyi iskolahálózat jóváhagyása és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügye kapcsán.

Paşcan azt állítja, a helyi tanács nem tartotta be annak az oktatási minisztériumi rendeletnek az előírásait, amelyet a Maros megyei tanfelügyelőségnek küldött a szaktárca a megyei iskolahálózat kapcsán.

„A helyi tanácsosok egy csoportja megpróbált nyomást gyakorolni a Maros megyei tanfelügyelőségre azáltal, hogy 2017. február 10-ére rendkívüli tanácsülést hívott össze egyetlen napirendi ponttal, amely az iskolahálózat jóváhagyásával volt kapcsolatos. (...) Az akkor megszavazott határozat megszegi a törvényes előírásokat, ugyanis bár a tanügy-minisztérium rendelete előírja, hogy a jóváhagyáshoz szükség van az iskolahálózati tervre, valamint egy indokló jelentésre az átszervezett tanintézmények helyzetéről, ez a jelentés nem létezik" - mutatott rá a képviselő.

Paşcan szerint a szóban forgó minisztériumi rendelet előírja a marosvásárhelyi önkormányzat számára, hogy a Római Katolikus Teológiai Gimnáziummal kapcsolatban határozza meg, hogy ennek további működését vagy a felszámolását javasolja.

„Amennyiben az iskola további működtetését javasolják, meg kell határozniuk ennek jogi státusát, azt, hogy önálló jogi személyiségként vagy egy jogi személyiséggel rendelkező másik tanintézménynek alárendelt intézményként fog működni. Bármely változat mellett is döntenek, a jóváhagyási kérelemhez csatolni kell a részletes indoklást. Ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyták. A helyi tanács határozatához nem csatolták az önkormányzat oktatásért felelős igazgatóságának a jelentését, sem a polgármester szaktestületének a jelentését" - mondta a képviselő.

Marius Paşcan interpellációjában arról is beszámol az oktatási tárca vezetőjének, hogy az ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség is vizsgálódik már, többek közt a volt főtanfelügyelő, Ştefan Someşan ellen is.

„A politikai nyomásgyakorlás ellenére senki sem állhat a törvény fölött! Kérem tehát, miniszter úr, támogassa az oktatási törvény előírásainak betartását Maros megyében is" - írja Marius Paşcan a tanügyminiszternek címzett dokumentumban, kérve a tárcavezetőt, tájékoztassa őt a minisztérium álláspontjáról.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20057
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.