„A halhatatlanság nem lovagi torna”: Arany-lapszámot mutat be a Helikon

A kolozsvári irodalmi folyóirat szerzői verses levelekben szólították meg a 200 éve született költőóriást.
Hirdetés

A 200 esztendeje született Arany János emlékének szentelt lapszámát mutatja be a Helikon irodalmi folyóirat március 10-én, pénteken 18 órától. A Helikon-estek sorozatába illeszkedő rendezvényt Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartják.

A jeles alkalomból a lap szerkesztősége arra kérte több szerzőjét, hogy írjanak episztolát (verses levelet) Szalonta nagy szülöttéhez. A felhívásnak sokan sokféleképpen tettek eleget: Fekete Vince például a központozással „trükközve” értelmezte újra A walesi bárdokat, Lövétei Lázár László pedig egy képeslap hátára írt sorokkal kéri számon – keresetlen szavakkal – Aranyon, hogy immár 200 éve „hanyagolja” az erdélyi lapokat.

A lapszámban tanulmányok, recenziók is foglalkoznak Arany János életművével, továbbá olvasható egy beszélgetés Hász-Fehér Katalin irodalomtörténésszel, Arany-kutatóval.

A Demeter Zsuzsa által moderált beszélgetésen a felhívásnak eleget tevő költők közül jelen lesz Boda Edit, Egyed Emese, Horváth Benji, Varga Melinda és Varga László Edgár. Az est házigazdái: Mile Lajos főkonzul és Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője. 
 

Hirdetés