március 8.
csubakka
2017. március 8. szerda, 11:44
Elindult a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampány.

NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom címmel indít tájékoztató kampányt március 8-án az RMDSZ Nőszervezete.

„Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén, lemond a virágról, ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és »csak« annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot”.

A kampány célja az, hogy elsősorban tájékoztasson egy létezi és súlyos társadalmi jelenségről, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által megváltoztatni az ezzel kapcsolatos mentalitást.

A Nőszervezet közleménye hivatalos adatokat idéz: Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt, Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás, minden második nőt ért már szexuális zaklatás, húsz nőből egyet megerőszakoltak, Romániában minden évben több mint kétszáz nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

„Az RMDSZ Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze”.

A most elindult kampány keretében ezért olyan figyelemfelkeltő akciókat terveznek, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez.

Ezen kívül a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

A kampány videói megtekinthetők az RMDSZ Nőszervezetének Facebook-oldalán.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20032
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.