március 8.
csubakka
2017. március 8. szerda, 11:44
Elindult a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampány.

NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom címmel indít tájékoztató kampányt március 8-án az RMDSZ Nőszervezete.

„Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén, lemond a virágról, ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és »csak« annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot”.

A kampány célja az, hogy elsősorban tájékoztasson egy létezi és súlyos társadalmi jelenségről, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által megváltoztatni az ezzel kapcsolatos mentalitást.

A Nőszervezet közleménye hivatalos adatokat idéz: Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt, Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás, minden második nőt ért már szexuális zaklatás, húsz nőből egyet megerőszakoltak, Romániában minden évben több mint kétszáz nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

„Az RMDSZ Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze”.

A most elindult kampány keretében ezért olyan figyelemfelkeltő akciókat terveznek, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez.

Ezen kívül a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

A kampány videói megtekinthetők az RMDSZ Nőszervezetének Facebook-oldalán.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20032
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?