március 8.
csubakka
2017. március 8. szerda, 11:44
Elindult a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampány.

NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom címmel indít tájékoztató kampányt március 8-án az RMDSZ Nőszervezete.

„Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén, lemond a virágról, ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és »csak« annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot”.

A kampány célja az, hogy elsősorban tájékoztasson egy létezi és súlyos társadalmi jelenségről, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által megváltoztatni az ezzel kapcsolatos mentalitást.

A Nőszervezet közleménye hivatalos adatokat idéz: Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt, Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás, minden második nőt ért már szexuális zaklatás, húsz nőből egyet megerőszakoltak, Romániában minden évben több mint kétszáz nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

„Az RMDSZ Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze”.

A most elindult kampány keretében ezért olyan figyelemfelkeltő akciókat terveznek, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez.

Ezen kívül a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

A kampány videói megtekinthetők az RMDSZ Nőszervezetének Facebook-oldalán.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20032
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.