Végre egy pozitív hír a romániai autósztrádákról

A bánsági - és Bánságon áthaladó - autósok örülhetnek.
Hirdetés

Alig írtuk meg, hogy Románia az autópálya-építés európai sereghajtója, ahol a lakosonkénti legkevesebb sztráda épült méregdrágán, jött a hír, hogy a Dél-Erdélyen áthaladó A1-es autópálya újabb 15 kilométeres bánsági szakaszát nyitják meg hétfő délután.

A  romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) közleménye szerint az Igazfalva (Dumbrava) – Marzsina (Margina) szakaszt hétfő délutántól lehet igénybe venni. A pályaszakasz a Temes megyei Facsád (Făget) kisváros elkerülését teszi lehetővé. Átadása után a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelytől Nagyszebenig terjedő 355 kilométeres út nagy részét autópályán lehet megtenni, csupán a Marzsina és Déva közötti 57 kilométeres szakaszra kell áttérni a régi országútra.

Az új pályaszakaszt a Salini Impregilo Spa. olasz társaság által vezetett konzorcium építette, amellyel áfa nélkül 562,7 millió lej értékű szerződést kötött a román állam. A felhasznált összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó 15 százalékot a román költségvetésből biztosították.

A 15 kilométeres szakasz egyébként már tavaly decemberben elkészült, de bizonyos bürokratikus akadályok miatt korábban nem lehetett megnyitni. A CNAIR március másodikán írta alá az átvételről szóló iratot.

Hirdetés