Vajon miből tervezi duplázni a közszféra béreit a kormány?

Mert az idei költségvetés meglehetősen merészen dobálózik a számokkal.
Hirdetés

Egyelőre nem világos, miből fogja a kormány finanszírozni azt az elképesztő mértékű béremelést, amelyről munkaügyi miniszter beszélt a hétvégén.

Lia Olguţa Vasilescu azt mondta egy szombat esti tévéműsorban, hogy a közszférában a 4 000 lejes küszöbig a bérek megduplázódnak, a 4 000 lej fölötti bérek 45 százalékkal nőnek, sőt, a 7 000 lej fölötti fizetések értéke is emelkedik, de nem nagy mértékben.

A miniszter szerint a fizetések növekedését az egységes bértörvény írja majd elő, amelyről ebben az időszakban a szakszervezetekkel egyeztet a munkaügyi tárca. A tervek szerint a törvényt július 1-jéig elfogadnák.

A kormány az idei első két hónapban már végrehajtott olyan bér- és juttatásnöveléseket a közszférában, amelyek finanszírozásáról nem adott pontos magyarázatot. Sorin Grindeanu a nagy fizetések megadóztatását jelölte meg az egyik bevételi forrásként.

Hirdetés

Az idei állami költségvetés sarokszámait Klaus Iohannis államfő is kétkedve fogadta, ennek ellenére február közepén kihirdette a törvényt. Iohannis akkor „problémásnak és kockázatosnak” nevezte a költségvetést, amely szerinte túlbecsült bevételekkel operál, másrészt a tervezett kiadások is nagyon magasak. „Reális veszélye van annak, hogy túllépjük a 3 százalékos hiányküszöböt” – fogalmazott az államfő.

Szintén a 3 százalékos hiányküszöb tarthatatlanságára figyelmeztette Romániát nemrég az Európai Bizottság is. Az EB szerint a 3 százalék túl optimista cél, becslésük szerint Románia idei költségvetési hiánya 3,6 százalékos, 2018-ban pedig 3,9 százalékos lesz. A pénzügyminisztérium válaszában leszögezte: Románia mindenképpen tartani fogja a hiánycélt.

Hirdetés