Kommunikációs hibából ígért bérduplázást Lia Olguţa Vasilescu

A képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke kiigazította a tárcavezető nem egészen pontos nyilatkozatát.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramja szakaszokban történő béremelést ír elő a közalkalmazottak számára, és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszternek a bérek megduplázására vonatkozó kijelentése valószínűleg kommunikációs hiba – jelentette ki a képviselőház munkaügyi bizottságának elnöke, Adrian Solomon.

„A kormányprogramban világosan le van írva, hogy négy év alatt valósul meg a 46%-os növekedés. Ez a megduplázásról nem tudom honnan származik, valószínűleg kommunikációs hiba. Legyenek türelemmel, mert ez fenntartható lesz, és sem a versenyszférát, sem a közszférát nem fogja megijeszteni” – mondta Solomon hétfőn a parlamentben, hozzátéve, hogy a fizetések megduplázása csak azok esetében realista elképzelés, akiknek jelenleg 1.000 lej a nettó fizetésük.

„Akiknek 2.000 – 3.000 lejnél több, azok esetében ez megvalósíthatatlan” – mondta az alsóház munkaügyi bizottságának elnöke.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azt nyilatkozta a hétvégén a România TV-nek, hogy hétfőtől elkezdik a tárgyalásokat az egységes bértörvényről az egészségügyi alkalmazottakat, illetve a rendvédelmi dolgozókat tömörítő szakszervezetek képviselőivel. A miniszter hozzátette, hogy a jogszabálytervezet szerint a 4.000 lejnél alacsonyabb fizetéseket megdupláznák, a 4.000 lej fölötti bérek pedig 45%-kal nőnének. A 7.000 lej feletti fizetéseket is emelnék, de kisebb mértékben – tette hozzá a tárcavezető. 

Hirdetés