Szakszervezeti vezető: az elmúlt években több mint 14 ezer orvos hagyta el Romániát

De a tendencia talán megfordul.
Hirdetés

A 2009 és 2015 közötti időszakban több mint 14 ezer orvos és 28 ezer ápoló hagyta el Romániát, sokan közülük pedig nem az egészségügyben, hanem egészen más területeken helyezkedtek el – jelentette ki egy, az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Viorel Hușanu, a Sanitas egészségügyi szakszervezet bukaresti szervezetének elnöke.

Hușanu szerint Romániában jelenleg mintegy 14 ezer orvos tevékenykedik, vagyis nagyjából ugyanannyi, mint ahányan itt hagyták az országot.

Az orvosok kivándorlása 2015-től kezdve lassulni kezdett, mivel egyrészt a béremelések nyomán az orvosok elkezdtek elégedettebbek lenni a fizetésükkel, másrészt viszont azért, mert akik elmentek, nem találtak eléggé vonzó munkahelyet.

Mindazonáltal az egészségügy még számos problémával küzd, az átpolitizáltságtól kezdve addig, hogy a rendszer még mindig alulfinanszírozott.

Úgy vélte, a hálapénz adásának gyakorlata egyhamar nem tűnik el a rendszerből – ám előbb-utóbb, a bérek emelkedésével az orvosok leszoknak róla. Ugyanakkor a páciensek gondolkodásának is változnia kell, hogy ne is kínáljanak fel többé hálapénzt.

Hirdetés