Kelemen: az RMDSZ érdeme, hogy az Egyesült Államok jobban figyel a magyar ügyekre

Mert hangot ad a kisebbségellenes jogtiprásoknak.
Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok ma jobban átlátja a romániai magyar közösség helyzetét, ez pedig az RMDSZ erőfeszítéseinek eredménye – reagált szombati állásfoglalásában Kelemen Hunor arra, hogy az amerikai külügyminisztérium Romániára vonatkozó országjelentése több magyar vonatkozású problémára is kitér.

Kelemen szerint a legutóbbi országjelentés remélhetőleg egy hosszú kezdet végét is jelöli, az információgyűjtés folyamatának lezárását, egyben azt is jelzi, hogy amerika részéről eljött a tettek, a politikai cselekvés ideje.

„Mi továbbra is pontosan és folyamatosan tájékoztatjuk amerikai partnereinket, azt remélve: elegendő, nevén nevezett visszaélés birtokában figyelmeztetik majd a román államot arról, hogy a kisebbségek kérdése koránt sincs megoldva. Úgy véljük, minél inkább szőnyeg alá söpri Románia a magyar közösség elleni visszaéléseket, minél inkább egy mintaország képét közvetíti a nagyvilág felé, annál inkább eltávolodunk attól a 27 éves álomtól, amelyért folyamatosan küzdöttünk, amely a többség és kisebbség párbeszédére, a kölcsönös tiszteletére épül”.

Kelemen Hunor azt írja állásfoglalásában, hogy az RMDSZ küldöttsége 2015-ben és 2016-ban is Washingtonba látogatott, hogy kongresszusi küldötteket tájékoztasson a romániai helyzetről, hangsúlyozza a megrekedt romániai egyházi és közösségi ingatlan-visszaszolgáltatás fejleményeit. A napokban pedig a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében észlelt visszaélésekről tájékoztatják az amerikai nagykövetet, „arra kérve, álljon az igazság oldalára, ne engedjen a túlkapások elfajulásának, a jogállamiság leépítésének”.

Hirdetés