Iskola- és szoborfelújításra kér pénzt a székelyföldi románok szervezete

A román közösség szimbólumainak elhanyagolására panaszkodnak nyílt levelükben.
Hirdetés

A Kovászna, Hargita, Maros Megyei Románok Civil Fórumának vezetősége nyílt levélben fordult Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármesterhez, amelyben azt kérik, hogy a város idei költségvetéséből biztosítsanak pénzalapokat a Mihai Viteazul Főgimnázium és a Román Katona szobrának felújítására is.

A levélben azt is megemlítik, hogy a magyar tannyelvű oktatási intézményektől eltérően a román tannyelvű Mihai Viteazul Főgimnáziumot nem támogatta az önkormányzat.

„Míg a többi hasonló oktatási intézményt belefoglalták bizonyos beruházási programokba, a Mihai Viteazul líceumot az évek során több ilyen programból is kihagyták, annak ellenére, hogy a megyében ez a legjelentősebb román tannyelvű intézmény. Ebből arra következtetünk, hogy nem feltétlenül a pénzügyi források hiánya jelenti a fő problémát, hanem az, hogy nem tekintik fontosnak, sőt talán diszkriminatív hozzáállásról is beszélhetünk, ezt pedig elfogadhatatlannak tartjuk az önkormányzat részéről”

– áll a pénteken közzétett nyílt levélben.

A fórum vezetősége azt is felrója Sepsiszentgyörgy polgármesterének, hogy a magyar kultúrához köthető emlékműveket, szobrokat gondozzák, míg

a román közösség szimbólumait teljesen elhanyagolják.

Példaként a főtéren található Mihai Viteazul szoborcsoportot említik, amely előtt egy halom törmelék áll, míg a Román Katona szobrának állaga folyamatosan romlik.

Hirdetés

A fórum vezetői szerint csupán a szoborhoz vezető lépcső márványlapjait kellene kicserélni, a szobor talapzatát felújítani és a körülötte lévő zöldövezetet rendbe tenni.

A civil fórum reményét fejezte ki, hogy megtalálják a megfelelő pénzforrásokat, hiszen már bebizonyították, hogy „amikor akarták, a helyi tanácsosok finanszírozni tudtak hasonló projekteket” – áll a nyílt levélben.

A nyílt levelet azután küldték, hogy Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala közvitára bocsátotta a 2017-es évi költségvetés tervezetét, amelyhez március 15-éig várják az észrevételeket – írja az Agerpres.  

Hirdetés